Villanyszerelők Lapja

Sarc alatt a megújulók?

| |  1442 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sarc alatt a megújulók?

Míg Franciaországban úgy számolnak, hogy 4,5, Belgiumban pedig 7,5 euró cent fedezi a napelemek újrahasznosításának költségét, nálunk ugyanezért 35,6 centet fizettet a minisztérium. Ha ez nem lenne elég, az év elejétől csökkentették a kötelező átvételű villamos energia átvételi árát is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium azzal indokolta a termékdíj napelemekre való kiterjesztését, hogy így ülteti át az elektromos hulladékokra vonatkozó uniós irányelvet a magyar jogrendszerbe, másrészt a napelemek jelentős részét kell begyűjteni, illetve „rendkívül sokféle anyagból állnak, ami tovább drágítja a hasznosítást”. Ezzel szemben a piaci szereplők arra hívták fel a figyelmet, hogy a napelemek hosszú élettartama következtében egyelőre alig van mit begyűjteni, és még a közeljövőben sem állnak majd halomban a használt napelemek a hulladékudvarokban. Másrészt az újrahasznosításra kiforrott technológiák állnak rendelkezésre.

Mindamellett nem sokkal ugyan, de csökkent a kötelező átvételű villamos energia ára is. Amennyiben ez tendencia lesz, ez a folyamat sem fog kedvezni a megújuló energiaforrások elterjedésének.  Tőlünk nyugatabbra fekvő országokban akár 60%-al is tö9bbet adhatnak a napelemek által megtermelt villamos energiáért.