Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kevesebb atomerőmű, nagyobb bizonytalanság

2015. január 20. | Lantos Tivadar |  2181 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kevesebb atomerőmű, nagyobb bizonytalanság

A versenyképességet és az energiabiztonságot is csökkenti az, hogy Európában visszaszorulóban van az atomenergia - mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza.

A szakember ezt a megállapítást emelte ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) múlt évi, legutolsó jelentéséből, amely az atomenergiát vizsgálta részletesen.

Az atomenergia alacsony részaránya miatt drágább az elektromos áram, ami több iparágban visszaveti a versenyképességet, ilyen terület például az alumínium-, az üveg- és az acélipar - mondta a vezető közgazdász.

Az említett iparágak versenyképességét Ázsiához kell mérni, ahol viszont - különösen Kínában - folyamatosan emelkedik az atomenergia részaránya a villamos áram termelésén belül - fűzte hozzá Fatih Birol.

A magyar atomerőmű fejlesztését üdvözli az ügynökség, mivel az csökkenti az energiaimportot, és így biztonságosabb lesz az ország áramellátása - válaszolta kérdésre az előadó. Kiemelte, hogy a bővítéshez szükséges a lakosság támogatása mellett a megfelelő technológia, partner és finanszírozás is.

A mostani, hordónkénti 50 dolláros olajárról pedig úgy vélekedett, hogy az olcsó energia növeli a keresletet, ami magával húzza az árat is, de az idén nem valószínű, hogy az olaj ára megközelítené a 100 dollárt. Erre az olcsó olajra, illetve földgázra azért nem szabad a villamos energia termelését alapozni, mert ez csak pillanatnyi állapot - mondta, hozzátéve, hogy az atomenergia melletti döntés viszont több évtizedre szól, és stabilitást ad.

A szakember kiemelte azt is, hogy az energiabiztonság szempontjából is fontos lenne az európai energiarendszerek magasabb szintű integrációja.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →