Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Paks II is kevés lesz hosszú távon

2015. január 14. | Lantos Tivadar |  1947 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Paks II is kevés lesz hosszú távon

Az újabb két paksi atomerőművi blokk sem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon garantálja az ország biztonságos áramellátását, az egyéb erőművi beruházásokhoz sürgősen el kell készíteni a nemzeti erőműfejlesztési cselekvési tervet.

Növekszik az áramimport

Bencsik János, a parlament gazdasági bizottsága energetikai albizottságainak elnöke, illetve a fenntartható fejlődés bizottság alelnöke szerint az energiafelhasználás csökkentésének nincs reális alternatívája. A várható csúcsterhelés a jelenlegi 6500 megawattról 2020-ra 6700-ra nő, 2030-ra pedig eléri a 7300 megawattot. Magyarországon az erőművek bruttó beépített teljesítőképessége a Mavir adatai szerint több mint 9 ezer megawatt. Az üzemelő kapacitás 2020-ra 6-7 ezer megawatt közé csökken majd, az import pedig várhatóan megduplázódik, eléri a 3 ezer megawattot.
Az erőművi kapacitásból 2020-ra 1500 megawattnyi fog hiányozni, mivel a korszerűtlen erőművek kiesnek a termelésből. Ezt Bencsik János szerint megújuló forrásból származó villamos energia termelésével kell pótolni. Különösen ott jöhet ez szóba, ahol drága lenne új hálózatot építeni, például a tanyás vidékeken – jegyezte meg.

Egyelőre olcsóbb a külföldi energia

Jelenleg az erőművek beépített kapacitásának 38 százalékát használja ki az ország, az áram export-import szaldója pedig 28 százalék. Azért magas az import részaránya, mivel jelenleg olcsóbb megvásárolni, mint akár a korszerű hazai gázerőművekben megtermelni az áramot.
Ez azonban nem lesz mindig így – hívta fel a figyelmet -,  az ukrán szénerőművek a konfliktus miatt kieshetnek, illetve a lengyel – szintén szénre épülő – erőművek a szén-dioxid-piac beindulásával szintén modernizálásra szorulnak. „Márpedig az erőműépítés ott sem olcsóbb, mint nálunk” – érvelt Bencsik János.

Felújítják a régi erőműveket

a következő időszakban, 2020 után meg kell újítani a több mint 800 megawatt nettó kapacitású, lignit tüzelésű Mátrai Erőművet. Ha ez nem történik meg, akkor ez a kapacitás 2023 után kiesik a termelésből. További 2 ezer megawatt új termelő kapacitásra is szükség lesz 2020 után, amely vélhetően – az addigi innováció eredményeként megszülető – megújuló energiából származik majd.

A bemutatott időszakban végig termelnének a jelenlegi, együttesen 2 ezer megawatt kapacitású paksi blokkok, majd 2026-ban, illetve 2029-ben lépnének be a tervek szerint az új blokkok, további összesen 2400 megawattal.
Bencsik János felvetette egy 600 megawattos szivattyús-tározós erőmű megépítését is.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →