Villanyszerelők Lapja

Nélkülözhetetlen az okostelefon

| |  1738 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Nélkülözhetetlen az okostelefon

Egyre több információt szeretnének okostelefonjukon elérni a városlakók, többek között a forgalmi helyzetről szóló valós idejű adatokat és háztartási energiaköltségeik napi szintű alakulását.

Egy svéd távközlési óriáscég egyik kutatásából kiderült: az okostelefonnal rendelkező városlakók háromnegyede szeretné, ha a köztereken szenzorok, érzékelők lennének, amelyek folyamatosan tájékoztatnának a forgalomról az utakon, járdákon, bevásárlóközpontokban a tömeg és a dugók elkerülése miatt.  A válaszadók 70 százaléka hasonlítaná össze saját háztartási víz, gáz és villamosenergia-használatát a szomszédjáéval, hogy optimalizálja a felhasználását. A felmérés azt is megmutatta, hogy az emberek 66 százaléka szeretné valós időben ellenőrizni a csapvíz minőségét és azt összehasonlítani más vízével.

A városlakók okostelefonjukat arra is szívesen használnák, hogy folyamatosan ellenőrizzék egészségi állapotukat, például a szívműködésüket. Ezen kívül sokan igénybe vennének különböző alkalmazásokat hivatalos ügyeik intézésekor is, hogy azokat egyszerűbben és gyorsabban tudják lebonyolítani. Ehhez elvárnák, hogy a közhivatali szolgáltatások, többek között az önkormányzati vagy adóhivatali ügyek intézésekor egy mindenhol egyformán elfogadott biometrikus azonosítóval használhassák a szolgáltatásokat, vagy valós időben értesüljenek az adott hivatalban adott időpontban a sorban állási helyzetről.