Villanyszerelők Lapja

Az irodákban is beindult a világítási szezon

| |  1332 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az irodákban is beindult a világítási szezon

A múlt heti óraátállítással, az egy órával korábbi sötétedéssel elkezdődött az irodaházaknál a „világítási szezon”, ami a bérlőket is közvetlenül érinti, hiszen az irodákban az áramfogyasztás 18-23 százalékáért a világítás a felelős.

A korszerűbb olcsóbb

Az áramfogyasztás mértékét pedig nagyban meghatározza az, hogy milyen világítási rendszerrel rendelkezik az adott irodaház. - A régi típusú irodaházakban jellemzően fénycsöves világítási rendszerek találhatók, amelyeknél 99 százalékban fénycsöves lámpatestek biztosítják a munkához szükséges fényt. Az elmúlt években épített, új típusú irodakomplexumokban már gyakran találkozni jelenlét-érzékelős, dimmelhető, illetve ledes világítással – a dimmelhető olyan megoldást takar, amikor a külső fény változásához automatikusan igazodik a fényerő – mondja Vuk Ágnes, a Laurus Irodaházak projektvezetője. Hozzáteszi: konkrét irodaházakat érintő méréseik szerint egy az utóbbihoz hasonló modern, energia-hatékony, szabályozható világítási rendszerrel akár 20 százalékkal is csökkenthető a világításhoz kapcsolódó villamosenergia-fogyasztás.

Nem figyelnek a világítási költségekre

- A cégek számára az irodájuk kiválasztásánál nem számít elsődleges döntési szempontnak a világítás milyensége, előfordul, hogy nem fordítanak erre kellő figyelmet, és utólag szembesülnek a számukra esetleg nem optimális világítási rendszer hátrányaival” – jegyzi meg Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: természetesen általánosságban elvárásként jelentkezik a bérlők részéről az energiahatékonyság, valamint az, hogy megfelelő fényerő legyen a munkavégzéshez, de még nem annyira jellemző rájuk a világítással kapcsolatos tudatosság. (Sok magyar vállalkozásnál még mindig az a fő szempont, hogy legyen a közelben egy étterem.) „Pedig a saját áramfogyasztás a legtöbb irodaház esetében a bérlő költsége, amit a bérleményen belüli almérő alapján mérnek és az üzemeltetési költségen felüli költség. Így számukra is fontos, hogy energia-hatékony és automatizált világítási megoldások legyenek az irodájukban, illetve, hogy maguk a bérlők is kifejezetten figyeljenek arra, hogy fölöslegesen ne égjen a villany” – jegyzi meg Tilki Róbert.

Bővebben az energiaoldal.hu-n:  http://energiaoldal.hu/az-irodakban-is-beindult-a-vilagitasi-szezon/