Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gigantikus akku Németországban

2014. október 29. | Lantos Tivadar |  1843 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gigantikus akku Németországban

Sokkoló vagy sem, a németek átlépik azt a nálunk nemrég egy kormányzati képviselő által hivatkozott polémiát, hogy a napcellák által termelt áramot ne csak akkor lehessen használni, ha süt a nap.

Az óriási akkutelep majdnem a magyar szélenergia-kapacitás tizedét teszi ki, és Németországban már nem is ez az egyetlen ilyen létesítmény. A szélturbinával és napelemmel áramot termelő rendszerek egyik gyenge pontja, hogy a hullámzó termelést csak valamilyen segéd- vagy pótkapacitás rendszerbe építésével lehet “kisimítani”. Eddig úgy volt, hogy az csak elvileg járható út, hogy a termelési volumenhez illeszthető nagyságrendű energiatároló rendszerek elérjék ugyanezt a hatást. A németországi Szász-Anhalt tartományban viszont e területen is a gyakorlati megvalósítás felé léptek előre azzal, hogy hamarosan az ún. Solar-völgyben az alapinfrastruktúra részévé válik egy 30 MW-os akkumulátor. A gigaakku kifejezetten a pillanatnyi napenergia-túltermelési helyzetek kezelésére szolgál.

Mint azt a Cleantechnica megírta, a térségbe 1991 óta mintegy 9 milliárd eurót fektetek be a napenergiába. A régióból 2011-ben már azt jelentették, hogy az elfogyasztott villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló forrásból származott, így nem meglepő, hogy ez a hely vált ideálissá egy ilyen projekt számára.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →