Villanyszerelők Lapja

Magyarok is tervezték a Sixtus-kápolna új fényeit

| |  2114 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Magyarok is tervezték  a Sixtus-kápolna új fényeit

A legújabb technológia segítségével világítják meg a világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb kápolnáját. A kápolna világítási rendszerének felújításában a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szakemberei is részt vettek. Hétezer...

A legújabb technológia segítségével világítják meg a világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb kápolnáját. A kápolna világítási rendszerének felújításában a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szakemberei is részt vettek.

Hétezer LED-világítótestet helyeztek el, amelyek mostantól nem kizárólag a Michelangelo festette főoltár freskóját, hanem a mennyezeten és a többi falon levő festményeket is megfelelően fogják megvilágítani. Ez a fény elég erős lesz, de nem bántja majd a szemet - hangoztatta Paolucci.
A Sixtus-kápolna új szellőzőberendezést is kap, amely zaj nélkül és maximális teljesítménnyel képes folyamatosan cserélni a zárt kápolnatér levegőjét a legapróbb porszemcsék és más szennyeződések kiszűrésével. A rendszer ezen kívül szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat és a kápolna látogatói által kibocsátott szén-dioxid szintjét is.

Az új világítási és szellőzőrendszerrel a felére csökken a Sixtus-kápolna energiafogyasztása.  A Sixtus-kápolna idén emlékezik meg mennyezete korábbi restaurálásának huszadik évfordulójáról, valamint Michelangelo halálának 450. évfordulójáról is. További egybeesésnek számít, hogy 1512. október 12-én avatták fel a kápolna mennyezetét és 1541. október 31-én avatták fel a Michelangelo festette Az utolsó ítéletet.

LED