Villanyszerelők Lapja

Szélenergia-rekord Dél-Ausztráliában

| |  1409 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szélenergia-rekord Dél-Ausztráliában

A teljes állami energiaigényt szélenergiából (és a tetőkre szerelt napenergiából) biztosították Dél-Ausztráliában – adta hírül a RenewEconomy. Minden tervet felülírtak.

Néhány hete új mércét állított fel a megújuló energia-termelés Dél-Ausztráliában – írta meg a Cleantechnica [Dél-Ausztrália egyike Ausztrália hat szövetségi államának, fővárosa: Adelaide], miután a kombinált szél- és energiatermelés szeptember végén több áramot biztosított az állam számára, mint amennyi a teljes villamosenergia-szükséglete egy-egy munkanapon (09:30-18:00).

Az elsőre hajmeresztőnek tűnő adatok Hugh Saddlertől, a Pitt & Sherry villamosenergia-piaci tanácsadójától származnak. Saddler szerint szeptember 27-én és az azt következő napokban a szélerőművek többet termeltek, mint amennyit át tudtak venni az állami fogyasztók. Dél-Ausztráliában van az ország szélenergia-kapacitásának zöme, ami mintegy 1,5 GW-ot jelent. (Csak viszonyításképpen: Magyarország 0,319 GW-ot termel, Németország több mint 34 GW-ot.), a helyi termelésből azonban jelentős mennyiségű villamos energiát exportáltak Victoria államba.

A rekordbeállítás során azonban az is sokat nyomott a latban, hogy a régióban több mint minden negyedik ház tetején dolgozik napcellarendszer, melyek összkapacitása 550 MW.