Villanyszerelők Lapja

100 otthont lát el energiával az árapály erőmű

| |  1677 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

100 otthont lát el energiával az árapály erőmű

Egy olyan világban, ahol a kutatók folyamatosan keresik az alternatív energetikai lehetőségeket, az árapály erőmű egy jó megoldás lehet. Az apály és a dagály közti szintkülönbségből hatalmas mennyiségű energiát lehet kivenni. Az Egyesült Királyság, ahol kiterjedt partvidék van, ideális hely ahhoz hogy kihasználják ezt az energiát.

A Tidal Energy (TEL) által Walesben létesített turbina 150 tonna súlyú, 16 x 20 méteres és 400kW teljesítményt szolgáltat. A DeltaStream árapály-erőmű néhány hét alatt telepíthető és nem igényel drága fúrásokat a tengerfenéken. A szerkezet három különálló turbinából áll és mindegyikhez 15 méter átmérőjű rotor tartozik. Az egészet egy szilárd alap tartja.  Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 8 millió fonttal támogatta a projektet. Az első egységet 12 hónapos próbaüzem után valószínűleg több is fogja követni.