Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelem készült használt autóakkumulátorból

2014. augusztus 22. | Lantos Tivadar |  1373 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelem készült használt autóakkumulátorból

A napelemes áramtermelő rendszerek terjedése kapcsán gyakran felmerül a kérdés: mi lesz majd az elöregedett panelekkel? Megoldott-e az újrahasznosítás, vagy pár tíz év múlva az erdőkben a kidobott vécékagylók és autógumik mellett a szolárpanelek is feltűnnek majd?

Az MIT kutatói most olyan kutatási eredményt publikáltak, mely szerint a napelem-gyártás nem hogy szemetet termelne, de akár fel is használhat más területről származó veszélyes hulladékot – írja a verde.444.hu. Döglött autóakkumulátorokból származó ólmot használtak fel napelem készítésére. Az új technológiával készült panel teljesítménye, hatásfoka megközelíti a kereskedelemben kapható napelemekét, a beeső napenergia 19%-át hasznosítja. (Egy jó minőségű átlagos panel hatásfoka 24-25%.)

A gyártás során úgynevezett perovszkit-kristályszerkezetű ólom-jodid lapokat készítenek, ezekből állítható össze a napelemtábla. Íme, az eljárás laborban, videón:

Egy átlagos akkuból származó ólommal 30 átlagos las vegasi háztartás energiaszükséglete fedezhető. Az ólom-sav akkuk újrahasznosítása jelenleg ugyan még nem okoz gondot (újabb akkumulátorokat gyártanak belőlük), a felfedezés mégis fontos lehet a jövőre nézve. A nehéz, korszerűtlen ólomakku ugyanis előbb-utóbb valószínűleg eltűnik az autókból, és akkor a nyakunkon marad a veszélyes hulladéknak számító sok millió akkumulátor világszerte.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →