Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Rangos állami elismerés

| |  2031 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Rangos állami elismerés

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából adott át kitüntetéseket augusztus 20-án a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott az állami ünnepen többek között Dr. Schanda János, a műszaki tudomány doktora, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek tanszékének professzor emeritusa.

Dr. Schanda János rövid életrajza:

Fizikus diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán szerzett 1955-ben. Kandidátusi disszertációját 1969-ben védte meg, a Műszaki Tudományok Doktora fokozatot a színvisszaadás területén végzett kutatásairól írott téziseivel szerezte meg 1982-ben.

1955 és 1958 között az Országos Mérésügyi Hivatalban, majd az MTA Műszaki Fizikai Kutató Intézetében dolgozott 1986-ig. Ezt követően 10 éven át a Nemzetközi Világítástechnikai Társaság (CIE) központját vezette Bécsben, majd hazaérkezése után a Veszprémi Egyetem (ma Pannon Egyetem) professzora lett, ahol 1996 és 2002 között a Képfeldolgozás és Neuroszámítógépek Tanszékét vezette. 2002 óta az Egyetem professzor emeritusza és annak Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratóriumát vezeti.

A hírhez kapcsolódóan ajánljuk Dr. Schanda János, a Villanyszerelők Lapja legutóbbi számában (2014/7-8.), modern fényforrásaink és a színvisszaadás címmel megjelent cikkét, amelyben áttekintésre kerül a színvisszaadás kérdése, rámutatva, hogy miért vált a kérdés kritikussá a LED-es fényforrások megjelenésével.