Villanyszerelők Lapja

Origamiként összehajtható napelemek

| |  938 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Origamiként összehajtható napelemek

Még 45 évvel az Apollo 11 után sem egyszerű dolog az űrbe felküldeni valamit. A méret, súly és az ár nagyon fontos szempontok, ezért néhány kutató az origami felé fordult, hogy összehajtható napelemet tudjon készíteni.

Két éves munkájuk eredménye egy olyan napelem, melynek átmérője összehajtva 2.7 méter, kinyitva pedig 25 méter. A képeken az ½0-ad arányú kicsinyített makettje látható.

A napelem megépítéséhez a tervezők, Shannon Zirbel és Larry Howell professzor a Birgham Young Egyetemtől és Brian Trease a NASA Jet Propulsion Laboratóriumától a híres origami-szakértő, Robert Lang segítéségét kérték. Az csapat egyik legnagyobb nehézségük az volt, hogy a napelemek nem olyan vékonyak, mint a papír. „Sok mindent újra kellett gondolnunk a designnal kapcsolatban, mivel az elem vastagsága minden egyes hajtással nagyobb lesz” – mondta el Trease egy sajtókonferencián.

A többi napelemeken már végrehajtottak néhány harmonika-szerű változtatást, hogy könnyebb legyen felküldeni az űrbe, de ezzel az új körkörös tervezéssel még nagyobb lehetővé teszi, hogy még nagyobb felület férjen el minél kisebb helyen. Az indításhoz a műhold köré lehet tekerni, és az asztronauta segítsége nélkül is telepíthető.