Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemes ruhadarabok a láthatáron!

2014. augusztus 18. | Lantos Tivadar |  1659 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelemes ruhadarabok a láthatáron!

Az elképzelés annyira nem valóságtól elrugaszkodott, hogy jelenleg két különálló csapat is dolgozik a fotovoltaikus energiatermelésre alkalmas ruhadarabok és textilek, fonalak fejlesztésével - írja a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

Az egyik kezdeményezés a „Solar Fiber” nevet viseli és célja olyan textilanyag kifejlesztése, amely képes a napsugárzás energiáját villamos energiává alakítani. A project jelenlegi stádiumában egy ilyen fonál kifejlesztése a cél. A fejlesztők szerint az általuk létrehozott anyag mindenféle ruhanemű készítésére alkalmas lesz a jövőben. Az új fonál voltaképpen egy védőbevonattal ellátott hajlékony, hengerré hajlított fotovoltaikus lemez.

Jelenleg a prototípus még meglehetősen vastag, közel 5 milliméter átmérőjű, de ezt a kutatók szerint a nem is túl távoli jövőben képesek lesznek 100 nanométer átmérőjűre zsugorítani. Az elképzelés működőképességét a fejlesztők legutóbb egy sállal demonstrálták, amely ugyan igen kevéske áramot termelt, de mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy egyáltalán működött.

A másik kezdeményezés „Wearable Solar” fantázianév alatt fut, és egy holland hölgy nevéhez köthető. Pauline van Dongen az iparművészeti iskola elvégzését követően sajátmárkás ruhák tervezésébe és gyártásába fogott, majd ezután fordult a tudományos fantasztikum határát súroló projektbe. Akárcsak a fentebb bemutatott kezdeményezés, az ő célja is a napsugárzás ruhákon keresztül történő villamos energiává alakítása. A hölgy kollekciója jelenleg két darabból áll, egy kabátból és egy ruhából, amelyek gyapjúból és bőrből készülnek és napelemes cellákat integrálnak beléjük.

A kabátba összesen 48 darab merev cella került, míg a ruhára 72 flexibilis cellát integrált a tervező. Amennyiben napos időben viseli valaki darabokat, akkor két órán belül egy átlagos okostelefont 100 százalékosan képesek feltölteni a ruhák.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →