Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Maracanã a világ legintelligensebb stadionja

2014. június 27. | Fülöp Miklós |  1601 |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Maracanã a világ legintelligensebb stadionja

Az Estádio Jornalista Mário Filho, vagy ismertebb nevén a Maracanã stadionban működő 3000 lámpatestből álló monumentális világítási rendszer, 17 lift, 12 mozgólépcső, 292 mosdó, 60 bár, valamint több mint 500 mérőóra és villamos berendezés vezérlése egyetlen helyről, az irányító- és megfigyelőteremből történik.

Az  épületautomatizálási technológiájával felszerelt terem a világ egyik legmodernebb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb stadionjává teszi a brazil labdarúgás történelmével már összeforrt ikonikus riói arénát. Amellett, hogy a rendszerek és folyamatok könnyen integrálhatók, a megoldásnak köszönhetően akár 36%-os energiamegtakarítás érhető el. A Rio de Janeiró-i stadion július 13-án a labdarúgó-világbajnokság döntőjének is otthont ad majd.

A projekt keretében a Schneider Electric és partnerei a FIFA által előírt nemzetközi szabványokat követve egy intelligens hálózatra épülő automatizálási fejlesztést vittek véghez, amelynek integrált rendszerei több mint 36 000 különböző változót vesznek figyelembe. Az aréna energiafogyasztásának valós idejű megfigyelése mellett más létesítményfunkciók is az irányítóteremből kezelhetők, egyebek mellett a közös megvilágítási területek, a szellőzés, az elszívás, a légkondicionálás, a generátorok, a szünetmentes tápegységek (UPS), a hozzáférés-vezérlés, a tűzvédelmi rendszer, a zárt láncú videokamerák (CCTV) és a hidraulika.

Az aréna különböző részein található, több mint 300 modern automatizálási panel nyílt kommunikációs protokollokat használ.  A stadion megvilágítását DMX és KNX műveleteket alkalmazó rendszerek irányítják, így a hálózattal való integráció mellett előre programozott világítási kombinációk, például színek vagy különböző jelenetek is kialakíthatók. Továbbá lehetővé válik a megfigyelt rendszerekben jelentkező valós idejű hibaüzenetek feldolgozása, megjelenítve az aktuális értékeket az egyes helyzetekhez. A határértékek túllépése esetén pedig a rendszer riasztási üzenetet küld, így biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a stadion üzemeltetését.

A Schneider Electric saját biztonsági rendszerével is ellátta a stadiont, amely nagy felbontású kamerákat, valamint intelligens megfigyelési és képtárolási architektúrákat foglal magába. Az integrált megfigyelési rendszer egyetlen felületet kínál a videók rögzítéséhez, a területek beállításához és a hozzáférés-felügyelethez. A képtárolási szisztéma végzi a munka oroszlánrészét: elemzi és automatikusan megjelöli a megfigyelési adatokat, és csak akkor küld riasztást az üzemeltetőknek, ha gyanús tevékenységet észlel. A dinamikus és valós idejű adatok segítségével az incidensek azonnal azonosíthatók és megoldhatók, így biztonságosabbá válik a környezet. Emellett a Schneider Electric szolgáltatta az összes villamos elosztóberendezést, beleértve a középfeszültségű tápellátást, a transzformátorokat, az elosztópanelek és a kapcsolótáblák sínjeit és különböző területek kisfeszültségű áramellátó berendezéseit.

Az alkalmazott megoldások nagyobb energia- és üzemeltetési hatékonyságot biztosítanak az aréna felügyeletéhez, és ami a legfontosabb: biztonságot a látogatók számára.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →