Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elkészült Japán legnagyobb szolárfarmja

2013. december 5. | Fülöp Miklós |  1686 |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hazánkban inkább csak az ipari fénymásolókról ismert Kyocera elég motivációt érzett magában ahhoz, hogy a 2011-es természeti és nukleáris katasztrófa után átgondolja, hogyan termelhetne veszélytelenül saját maga is villamos energiát. A fukusimai tra...

Hazánkban inkább csak az ipari fénymásolókról ismert Kyocera elég motivációt érzett magában ahhoz, hogy a 2011-es természeti és nukleáris katasztrófa után átgondolja, hogyan termelhetne veszélytelenül saját maga is villamos energiát.

A fukusimai trauma hosszú időre meghatározza még a japánok gondolkodását. Ez alól a cégek sem kivételek. Legutóbb egy offshore, úszó szélerőmű prototípusával volt tele a szaksajtó, most egy gigantikus méretű naperőművel jelentkezett a Kyocera.

A Kyocera csupán egyike Japán nagy elektronikai gyártóinak, ám egyvalamiben – egy ideig biztosan – egyedülálló lesz. A vállalkozás nemrég ugyanis leleplezett egy 70 megawattos naperőmű projektet. A Kagoshima prefektúrában épített napfarm jelenleg Japán legnagyobb létesítménye. A kivitelezés ráadásul extragyorsra sikerült: a 2012 júliusában kezdődött építkezés 2013. november elsejével, a működés megkezdésével zárult.

A 1,27 millió négyzetméteres (ez nagyjából 26 baseballpálya méretű) területre telepített 290 ezer panel igazi turisztikai látványosság is. Az ország déli részén, egy tengeröbölben, a nagy Sakurajima vulkán tövében épült új erőműben természetesen központi téma a zöldenergia-termelés és a környezetvédelem.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →