Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Büntetés jár annak, aki nem engedi be a kéményseprőt

2013. október 17. | Fülöp Miklós |  1483 |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szeptember végéig 53 ezer fővárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprők, holott a kémények ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezések megelőzését szolgálja – közölte Palotai Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője és Ková...

Szeptember végéig 53 ezer fővárosi lakásba még nem jutottak be a kéményseprők, holott a kémények ellenőrzése a szén-monoxid-mérgezések megelőzését szolgálja – közölte Palotai Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője és Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. igazgatója kedden Budapesten.

Az elmúlt évhez képest ugyan a felére csökkent azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, ahová nem tudnak bejutni a kéményseprők, ám az idén még így sem tudták ellenőrizni 53 ezer lakóingatlan kéményeit, miközben olyan szolgáltatást működtetnek, amelyet kötelező igénybe venniük az ingatlantulajdonosoknak. A fűtési szezon október 15-ei indulása alkalmából megtartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az új jogszabályok nyomán a katasztrófavédelem felszólíthatja, végső esetben pedig meg is bírságolhatja azokat a lakástulajdonosokat, akikhez nem tud bejutni a kéményseprő.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. már a honlapján is tájékoztatja az ingatlantulajdonososokat a kéményseprők látogatásának időpontjáról, illetve igény szerint e-mailben és SMS-ben is értesíti őket.

Palotai Gábor hangsúlyozta, hogy még el sem kezdődött a fűtési szezon, máris 4 halálos áldozatot követelt a fővárosban a szén-monoxid, ugyanannyit, mint az elmúlt év egészében. Emellett 12 szén-monoxid-mérgezéses eset nyomán 12 embert ápoltak kórházban, pedig ezek az esetek a kémények rendszeres ellenőrzésével, néhány ezer forintos szén-monoxid-érzékelő felszerelésével megelőzhetőek lennének.

Kitért arra, hogy ebben a helyzetben születtek meg azok a jogszabályi változások, amelyek nyomán a katasztrófavédelem hatósági felügyeletet lát el a kéményseprő-szolgáltató felett. Ennek a következménye, hogy a kéményseprők két sikertelen ellenőrzési kísérletét követően a katasztrófavédelem felszólítja és végső esetben megbírságolhatja a lakástulajdonosokat. Utóbbi nem cél, ám mindenképpen meg kívánják előzni a szén-monoxid-mérgezéseket – tette hozzá a fővárosi katasztrófavédelem helyettes vezetője.

Szintén a jogszabály változásának következtében immár kötelező szén-monoxid-érzékelők felszerelése a vendéglátóhelyeken és a közintézményekben, illetve az új építésű lakásokban, ha nyílt égésterű fűtőberendezést működtetnek.

Kovács Balázs arról szólt, hogy az elmúlt évhez képest ugyan a felére csökkent azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, ahová nem tudnak bejutni a kéményseprők, ám az idén még így sem tudták ellenőrizni 53 ezer lakóingatlan kéményeit, miközben olyan szolgáltatást működtetnek, amelyet kötelező igénybe venniük az ingatlantulajdonosoknak.

Ugyancsak kedden tartott sajtótájékoztatót a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke, Leikauf Tibor elmondta, hogy az országban 4,5-5 millió kémény található, ebből több mint félmillió javításra szorul.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →