Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Egy rossz EU-Kína egyezség senkinek sem kedvezne a napenergia piacon

2013. július 30. | Fülöp Miklós |  1853 |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az Európai Bizottság a hétvégén bejelentette, hogy sikerült megállapodásra jutni a kínai napelemekkel kapcsolatos kereskedelmi jogvitában.Egyelőre nem közöltek részleteket, de a Szövetség a Megfizethető Napenergiáért (Alliance for Affordable Solar En...

Az Európai Bizottság a hétvégén bejelentette, hogy sikerült megállapodásra jutni a kínai napelemekkel kapcsolatos kereskedelmi jogvitában.

Egyelőre nem közöltek részleteket, de a Szövetség a Megfizethető Napenergiáért (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE) ismét felszólította az érintetteket, hogy határolódjanak el azoktól az intézkedésektől, amelyek a kínai napelemek áremelkedéséhez vezetnének. Az ugyanis fenntarthatatlan helyzetet teremtene az európai napelem-forgalmazók és projekt-fejlesztőknek. Az EU által kivetett előzetes vámok június 5.-ei bevezetése óta, a kereslet olyan szinten csökkent, hogy néhány olyan, a napenergia szektorban neves európai cég, mint a Gehrlicher Solar AG is fizetésképtelenné vált.

Thorsten Preugschas, a Soventix GmbH ügyvezetője és az AFASE elnöke szerint: "Az áremelkedés csak felgyorsítaná azokat a folyamatokat, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztalhattunk; a munkahelyek számának csökkenését a napenergia-szektorban. Ha az EU és Kína közötti megegyezés túl magas minimum árat ír elő, akkor sajnos nem kerülhetjük el az elbocsátásokat, és olyan EU-n kívüli piacokat kell keresnünk, ahol hatalmas a kereslet a napenergia-felhasználás iránt. Ez pedig azt vonná maga után, hogy helyi alvállalkozókkal dolgoznánk együtt, ami az EU-ban napenergia-felszereléssel foglalkozó cégeket érintené hátrányosan, hiszen nem tudnának napenergia-felhasználással kapcsolatos projekteken dolgozni."

Denis Gieselaar az Oskomera Solar Power Solutions igazgatója és az AFASE igazgatósági tanács tagja hozzátette: "Az áremelkedés ellen vagyunk, hiszen az csökkentené a keresletet Európában. Egy indokolatlan minimum ár kiszabására irányuló megegyezés teljes kudarc lenne - az európai gyártók is megéreznék a káros hatásokat. Mindezt főleg egy olyan időszakban, amikor Európa kétségbeesetten próbálja ösztönözni a zöld beruházásokkal kapcsolatos munkahelyek létrejövetelét."

Egy az év elején, a Prognos svájci kutatóintézet által bemutatott tanulmány szerint bármilyen szintű dömpingellenes vám keresletcsökkenést és ezáltal munkahelyek megszűnését jelentené a napenergia-szektorban. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 60%-os vám hatására 242 000 európai munkahely szűnhet meg a következő három évben.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →