Villanyszerelők Lapja

Építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosítása

| |  1574 | |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A Kormány 2012. október 10-én elfogadta az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló előterjesztést.A Kormány ennek keretében döntött a vállalkozások adminisztratív...

A Kormány 2012. október 10-én elfogadta az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló előterjesztést.

A Kormány ennek keretében döntött a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséről, az építésügyi engedélyezési eljárások jelentős felgyorsításáról, valamint az elektronikus ügyintézés bevezetésének szabályairól. Létrehozott egy összevont telepítési eljárást, így egy komplex döntéshozatali eljárásban párhuzamosan kerülhet sor a településrendezési tervek módosítására, az építési beruházások hatásvizsgálatára és engedélyezésére.

Ugyancsak az egyszerűsítés érdekében módosított a Kormány 19 további kormányrendeletet, amelyek a nemrégiben elfogadott Építésügyi Törvény új elemeit szabályozzák.

Létrejön az Országos Dokumentációs Építésügyi Központ, bevezetik az elektronikus építési naplót. A kisvállalkozások helyzetét javítja, hogy meghatározott feltételek esetén felelős műszaki vezető részvétele nélkül végezhetnek kivitelezői tevékenységet.

Jelentős újítás a településkép-védelmi hatáskör létrehozása, mely a polgármesterek számára biztosít érdemi hatáskört az építési engedélyezés során. Külön rendelet határozza meg a jegyzők és a járási hivatalok építésügyi feladatait és illetékességi területét.

Forrás: www.kormany.hu