Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villamos felmérések Testo okos műszerekkel

2023. március 1. | támogatott cikk |  759 |

Villamos felmérések Testo okos műszerekkel

A különböző villamos karbantartásoknál használt eszközök és azon belül műszer kiválasztásánál is hasonlóak a mérlegelendő szempontok. Legyen megbízható, strapabíró, megfelelő mérési megoldásokat nyújtó eszköz a mindennapok során, akár egy rendszer kiépítéssel foglalkozó villanyszerelő, akár egy rendszer üzemeltetésért felelős karbantartó, vagy akár egy napelemes rendszerekre specializálódott szakember használja. A Testo német márka termékei pedig éppen ezen szempontokból igazán remek választások, legyen szó akár villamos mérőműszerekről, hőkamerákról.

A Testo villamos mérőműszer termékkínálata összesen 12 féle típusú műszerből és megannyi kiegészítőből áll. Mindegyik termékre igaz a robosztus kialakítás, ami egyrészt az ABS műanyagház használata, másrészt a csúszásmentes gumi felület kiképzések alkalmazása miatt adódik. Emellett a műszerek mechanikai és elektronikai szempontból is igen megbízhatóak így hosszú éveken át lehetséges a használatuk.

Érintésmentes feszültségmérő

Az egyik legnépszerűbb ilyen műszer a testo 745 érintésmentes feszültségmérő, amely egy kedvező árú, de mégis praktikus eszköz. Segítségével lokalizálhatóak a falban futó vezetékek, kétféle méréstartományban is. A műszer képes mérni egyfelől az 50V…1000V feszültségű méréstartományban, másfelől akár a 12V…50V mérési tartományban. A méréstartomány méretét a műszer fehér fejének piros színnel való megvilágítása és annak lassú- vagy kettős felvillanása jelzi. Amennyiben az eszköz feszültséget érzékel, úgy azt a mérőfej folyamatos piros megvilágításával és akusztikus riasztással jelzi. A műszer továbbá fel van szerelve egy fehér színű LED tárgymegvilágítással is. Tápellátása elemes, így bármikor könnyedén cserélhető a táp forrás is.

Feszültségmérő-műszer

A másik igencsak népszerű Testo villamos mérőműszer a testo 750 kétpólusú feszültségmérő-műszer. Ez a termék háromféle kivitelben elérhető. Mind a három műszerről elmondható, hogy igen robosztus kialakítású. A két mérő félnek éppen elég mértékű az összetartása. Könnyedén szétszedhető, mégsem csúszik szét. Ha egybe illesztve szeretnénk használni akkor pedig a szenzorvégek pont egy szabványos konnektor lyukainak távolságában helyezkednek el. A mérőhegyek rendelkeznek egy-egy fém mérőkupakkal a konnektornál való még könnyebb mérés céljából. Viszont ezen kupakokat menetesen eltávolítva lehetséges a precíz mérés a vékony mérőhegyek segítségével. A testo 750 műszerek kijelzése egyedülálló, szabadalmaztatott 360°-ban látható kijelzéssel bír. A LED megvilágítású kijelző sávok 12-24-50-120-230-400-690 V-os cellákra vannak osztva, amelyek egyenletesen és jól látható módon kerülnek megvilágításra a feszültség észlelésekor. A három variáns között a különbséget egyfelől a fehér LED mérési tárgy megvilágítás és az egypólusú feszültségmérési mód képezi, amely a testo 750-1 műszernél nem, de a másik két típusnál elérhető. Másfelől az extra LCD kijelzős feszültségmegjelenítési mód, amely egyedül a testo 750-3 műszernél érhető el. A műszerhez opcionálisan elérhető még egy cipzáras hordozó táska is.

Kombinált mérőműszer

A testo 755 műszer egy igen különleges műszer, amely ötvözi a kétpólusú feszültségmérők képességeit a lakatfogók előnyeivel. Kétféle verzióban kaphatóak. Mind a két verzió mérő végei cserélhetőek, illetve rendelkezik fehér LED tárgymegvilágítással is. A mérőcsúcsok a készülékház végében előretolt állapotban is rögzíthetőek, így az egyik mérőkábelt egy külön kézben tartva a másik mérőcsúcsot előretolt állapotban a készülékházban rögzítve könnyedén lehet mérni a vizsgálandó elemeket. A testo 755-2 mérőműszer képes a kétpólusú mérés mellett egypólusú mérésre is, illetve emellett a forgó mágneses mező mérésére. Továbbá a 6V-tól 600 V-ig terjedő méréstartomány helyett 6…1000 V méréstartományra képes. Áramerősség mérés tekintetében mind a két verzió 0,1…200 A AC méréstartományra képes. Illetve a műszer képes az értékeket akár bekapcsolás nélkül is kijelezni, ahogyan a mérési értékeket is automatikusan felismerni. Ezen műszerekhez is elérhető műszertáska a hordozás közbeni megfelelő védelem érdekében.

Digitális multiméter

Ahogyan a villamos mérőműszerek kínálatában így a Testo márka kínálatában is az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb műszer a digitális multiméter. A Testo termékkínálatában 3 féle variációban érhető el a testo 760 névre hallgató műszer. Az eszköz minden verziójában rendelkezik folytonosság vizsgálati és dióda teszt képességekkel, illetve készülékházuk strapabíró és IP64 védelemmel ellátott. A testo 760-1 alap verzió méréstartománya, mérési képességei és pontossága is kisebb a testo 760-2 és testo 760-3 verziókhoz képest. A testo 760-2/3 műszerek képesek akár µA méréstartományban is mérni, használhatóak K-típusú szenzor és egy átalakító csatlakoztatása mellett hőmérséklet mérésére is, illetve rendelkeznek az úgynevezett TRMS technológiával, vagyis képesek valós effektív mérési értéket kijelezni bármilyen jelalaknál. A testo 760-3 verzió pedig nem csupán 600V méréstartomány maximumig képes mérni, hanem már 1000V-ig is. Nem csak több verzióban elérhetőek ezen multiméterek, de megannyi kiegészítő is elérhető hozzájuk. A műszerekhez alapfelszereltségben egy alap mérőkábel készlet tartozik, de elérhető ferde és egyenes dugós 4mm-es mérőkábel készlet, illetve földelt és földeletlen krokodil csipesz készlet is. Továbbá ferde és egyenes dugós hosszabbító szett is. A műszer megfelelő rögzítéséhez beszerezhető mágneses akasztó, illetve a hordozáshoz pedig cipzáras hordtáska is. A műszerben lévő biztosítékok cserélhetőek és kiegészítőként könnyedén be is szerezhetőek. Az egyik legpraktikusabb kiegészítő viszont az opcionálisan vásárolható áram érzékelő (lakatfogó) adapter, amely ugyanolyan mechanikával bír, mint a testo 770 műszer megoldása. A testo 760 digitális multiméterek is a testo 745, a testo 750, a testo 755 és a testo 770 műszerekhez hasonlóan kalibrálható műszer, így opcionálisan elérhetőek hozzájuk ISO vagy DakkS típusú kalibrációk akár megvásárláskor, újkori állapotukban, akár az évek során (újra)kalibrálva.

Digitális lakatfogó

A testo 770 digitális lakatfogó a multiméterekhez hasonlóan igen népszerű termék a vállalat kínálatában. A testo 770 műszer is 3 féle kivitelben elérhető. Mind a három verzióban viszont közös a készülékházba visszacsúszó masszív fogószár, amely a kisebb helyeken való mérésnél is megfelelő lehet. Mindegyik verzió rendelkezik TRMS technológiával. Illetve 1 mV-tól 600V-ig (AC/DC) képesek mérni, illetve képesek indító áram mérésére is. Az alap modell, a testo 770-1 műszerrel ellentétben a testo 770-2 és testo 770-3 megoldások képesek akár μA méréstartományban is mérni (0,1 ... 400 µA AC/DC), továbbá K-típusú hőelem és a speciális átalakító segítségével hőmérsékletet is mérni. Míg a testo 770-1 és testo 770-2 modellek 400A áramerősségig mérnek, addig a testo 770-3 modell képes akár 600A-ig is mérni. Továbbá nagyobb pontossággal és kapacitás méréssel rendelkezik. Emellett pedig van még két funkciója, amely igazán kiemeli a hasonló műszerek kínálatából. Az egyik ilyen a teljesítmény mérési mód, amellyel igen hasznos műszer lehet a különböző szakemberek számára. A másik ilyen képesség pedig az applikáció szinkronizáció lehetősége. Ez utóbbi képesség teszi „okos” műszerré a testo 770-3 lakatfogót. Ezen funkcióhoz a műszer Bluetooth kapcsolatot használ. A szinkronizációért pedig a díjmentes testo Smart applikáció felel, amely egyfelől második kijelzőjeként tud szolgálni a testo 770-3 műszernek, másfelől pedig képes a mért értékeket archiválni, ahogyan akár a mérési hely és a partnerek adatait is. A szinkronizált mérési értékeket háromféleképpen képes megjeleníteni az applikáció; aktuális értékként, táblázatos formátumban historikusan és diagramm formájában. Az exportálás is ennek megfelelően történhet diagrammos, vagyis kép formájában, táblázatosan, vagyis csv fájlformátumban, vagy létrehozható egy pdf kiterjesztésű fájl is, így egy komplex jegyzőkönyv hozható létre, benne rögzítve a partner és a mérési helyszín adatait, a mérést végző adatait, szabad szövegű megjegyzést, illetve akár készített fotókat is.

Hőkamerák

Villamos mérések során nem csupán a testo villamos műszerek nyújthatnak profi szolgáltatást, hanem a Testo hőkamera kínálata is. A Testo összesen 6 féle alapmodelt kínál a felhasználóknak. A Testo hőkamerái között épp úgy megtalálhatóak fix optikás, mint cserélhető objektíves megoldások. A két féle belépő modell a Testo hőkamera kínálatában a testo 865s és a testo 868s típusok. Mind a kettő fix optikájú és 160x120 pixel natív felbontásra képes. Ezen alap felbontásból képes a speciális testo SuperResolution technológia révén egy négyszer nagyobb felbontású képet készíteni, amelyhez a kéz természetes mozgását veszi alapul az exponálás során. Így éri el a 320x240 pixel felbontású hőképet. A testo 865s alap műszer termikus érzékenysége 100mK, vagyis 0,1°C különbség a legkisebb, amit technikailag képes érzékelni. A testo 868s modellnél ez az érték 80mK. A testo 868s modell nem csupán érzékenyebb a testo 865s modellnél, de fel van vértezve egy beépített digitális fényképezőgéppel, így a hőképekkel egyidőben valós képeket is készít, így a valós kép kamera segítségével az RTC érték meghatározása is könnyebb. További különbség még az applikáció szinkronizálási lehetőség. Ehhez a testo 868s hőkamera egy Wi-fi hotspotként létrehoz egy kódolt vezeték nélküli hálózatot a hőkamera és az okos eszköz között. A funkció hasonlóan működik, mint a testo Smart applikáció. A testo Thermography nevű applikációt is díjmentesen lehet letölteni iOS-es és Android-os okos eszközökre. A testo Thermography applikáció egyfelől képernyő tükrözést, másnéven videó streamelést tesz lehetővé az okos eszköz és a hőkamera között, másrészt közel teljes távvezérlést is nyújt a felhasználó számára. Ezen felül pedig a testo Smart applikációhoz hasonlóan itt is digitálisan menthetőek és exportálhatóak a mért eredmények. Az archivált elemeket lehet exportálni vizuális képként vagy teljesen radiometrikus képként is, a felvett mérési pontokat pedig táblázatos formátumban. Illetve itt is van lehetőség az eredmények jegyzőkönyvre emelésére is, amely így könnyedén elküldhető az ügyfeleknek, kollégáknak, vagy saját magunknak megőrzésre. Ezen felül a testo 868s szélesebb méréstartománnyal is bír -30 °C-tól egészen +650 °C-ig. A testo 865s és a testo 868s viszont ezen eltérésektől eltekintve ugyanazon képességekkel bír. Többféle színpalettát is kezelnek a legmegfelelőbb megjelenítés érdekében. A kijelzőn és az exponálandó hőképen képesek kiemelni egy középponti szálkereszthez tartozó hőmérsékleti értéket, illetve a képen észlelhető legmelegebb és vagy leghidegebb felülethez tartozó pontot. Mind a két hőkamera belső memóriába menti az exponált hőképeket. Ezen képeket a műszerház oldalán elhelyezett MicroUSB porton keresztül lehet kinyerni közvetlenül számitógépre, amit a díjmentes, de professzionális elemzési módokat kínáló testo IRSoft szoftverrel lehet elemezni és jegyzőkönyvre emelni. A testo IRSoft minden Testo hőkamerához használható licenc mentesen korlátlan módon felhasználható. A testo Thermography app is a testo 865s hőkamera kivételével az összes jelenleg forgalmazott Testo kompakt kamerával kompatibilis díjmentesen.

A közép szegmenst a Testo hőkamera kínálatában a testo 871s és a testo 872s hőkamerák képzik. A testo 868s hőkameránál használható Wi-fi csatlakozás mellett (amely az applikációhoz való csatlakozást szolgálja) a testo 871s/872s hőkamerák Bluetooth csatlakozáson keresztül két féle Testo műszerrel is képes kommunikálni. Egyfelől a testo 605i okos pára-hőszenzorral, másfelől a testo 770-3 okos digitális lakatfogóval. Mind két eszköz amennyiben szinkronizálva van a hőkamerával, úgy a vele mért értékek szinkronizálásra kerülne, ezáltal az exponált képek mérési adatsoraiba rögzítve lesznek. Ez egyfelől több információt nyújt a mérési eredmények kiértékelése során, másfelől plusz mérési lehetőséget is nyújthatnak. Plusz mérési lehetőség elérésére a testo 605i szenzor használata esetén van mód, amelynél a hőkamera a felületi nedvességeloszlást tudja megjeleníteni vizuálisan. Ilyenkor az érzékelt felületi hősugárzási érték és a felület közelében uralkodó páratartalmi érték alapján egy felületi harmatponti értéket kalkulál pontról-pontra és ezt egy nedvesség színpaletta segítségével képes vizuálisan megjeleníteni, így a penészkockázatot segít felmérni egy helyiségben. A testo 871s natív felbontása már 240x180 pixel, míg a testo 872s műszeré 320x240 pixel. Ezen felbontásokból pedig a többi Testo kamerához hasonlóan képes négyszer nagyobb felbontást képezni. Termikus érzékenysége a testo 871s hőkamerának 80mK, míg a testo 872s hőkamerának 50mK. Utóbbi igen érzékenynek számít már, így a legkülönbözőbb mérési célokra is ideális lehet. A testo 872s hőkamera nem csupán ezen képességekkel tűnik ki. Rendelkezik egy beépített lézerjelölővel így a kijelző középponti szálkeresztjének pixeléhez tartozó felületet meg tudja jelölni egy piros jelölő ponttal a valóságban is. Emellett ezen modell már képes 2-4x-es digitális zoom-ra és terület mérési módra is. További előnye még hogy míg a testo 865s/868s modellek 31° x 23°-os optikával és a testo 871s modell 35° x 26° optikával rendelkezik, addig a testo 872s modell 42° x 30° optikája igen széles látószögű hőképek rögzítésére képes.

A testo 883 hőkamera és a testo 890 hőkamera család képezi a Testo cserélhető objektíves hőkamerának kínálatát. Habár mind a kettő modell használható nagylátószögű és teleobjektívvel is, azonban a különbség közöttük több, mint a hasonlóság. A testo 883 hőkamera is szinkronizálható a testo Thermography appon keresztül okos eszközzel, illetve Bluetooth-on a testo 605i és a testo 770-3 műszerekkel. A testo 890 modellnél viszont nincsen ezekre mód, egyedül az RF technológiát alkalmazó speciális hő-pára szenzorral szinkronizálható ugyancsak penészkockázati felmérés céljából. A testo 883 és testo 890 modellek 40mK termikus érzékenységgel bírnak, viszont a felbontása a testo 883-nak a testo 872s modellel azonos, addig a testo 890 hőkamera maximális felbontása már 1280 x 960 pixel a SuperResolution technológia használatával. Az exponált képekhez van lehetőség mind a két típusnál rögzíteni egy-egy maximálisan 2 perc hosszúságú hangklipet is. Rendelkeznek lézerjelölővel is, de a testo 890 hőkamera esetében ez már egy kalibrált lézerjelölő. Mind a két féle modell rendelkezik az alján állványra való rögzítésre szolgáló UNC menetes csatlakozással. Kijelzőjük érintős, így hibrid módban, akár érintőkijelzővel, akár Joystick-kal is lehet kezelni őket. A testo 890 azonban egy (ki)forgatható kijelzővel rendelkezik, ahogyan a speciális Camcorder stílusú készülékház markolat része is. Rendelkezik emellett a testo 890 2db tárgymegvilágító LED-del és MicroHDMI kimeneti porttal is. Az adatkommunikáció MiniSUB porton keresztül tud történni, illetve cserélhető SD kártyára történik az adatmentés. Összesen 4 féle objektív (nagy látószögű, standard, teleobjektív és szuper teleobjektív) érhető el hozzá. Ezeken felül a testo 890 rendelhető akár magashőmérséklet mérési móddal +1200°C-ig való méréstartománnyal, közegészségügyi móddal és teljesen radiometrikus videó rögzítési móddal is. Ezen opcionális lehetőségeknek köszönhetően 3 féle alap csomag (testo 890 X1/X4/X7) és 4 féle alap szett (testo 890 X2/X3/X5/X6) elérhető, amelyek egyedileg konfigurálhatók.

Legyen a mérési cél akár az elektromos kötések egyszerű ellenőrzése, akár napelemes rendszerek komplex vizsgálata, vagy nagyfeszültségű telepeken való hibakeresés, a Testo mindig a legmegfelelőbb műszert nyújtja mind a mérési képességek oldalról, mind a mérési feladat elvárásaihoz leginkább megfelelő árkategóriájú termék kínálati oldaláról. Mindezt precíz mérési lehetőségekkel és a műszerek javánál digitális archiválási és okos műszerek felé való szinkronizálási lehetőségekkel.

További információk a Testo villamos mérőműszerekről ide kattintva érhetők el.

Érdekel

További információk a Testo hőkameráiról ezen a linken tekinthetők meg.

Megnézem

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Hőkamera