Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

5+1 dolog, amit minden napelem-telepítőnek tudnia kell

2022. november 9. | támogatott cikk |  2785 |

5+1 dolog, amit minden napelem-telepítőnek tudnia kell

A napelemes rendszerek teljesítményét és biztonságát is jelentősen befolyásolja a szakszerű telepítés és a megfelelő szoftveres beüzemelés. A telepítők gyakran olyan jelentéktelennek tűnő hibákat vétenek, amelyek hosszú távon lecsökkentik a rendszer élettartamát és hatásfokát, és sokszor csak évekkel később derül fény a probléma forrására. A Huawei Technologies Hungary napelemes üzletága összegyűjtött 5+1 dolgot, amit mindenkinek tudnia kell, aki napelemek telepítésével foglalkozik.

1. A profi munka a telepítésnél kezdődik

Sokan azt hiszik, hogy a napelemes rendszerek telepítésének kritikus pontja a panelek felszerelése. Valóban fontos a megfelelő rögzítésük és az átgondolt elhelyezésük, hogy a lehető legtöbb napsütés érje őket, de a tapasztalt telepítők jól tudják, sok múlik az olyan aprónak tűnő részleteken is, mint például a kábelvégek. „Nagyon fontos a DC oldali vezetékek kábelvégeinek szakszerű megmunkálása, vagyis a kábelvégek leszedése úgy, hogy az elemi szálak ne sérüljenek. Mindenképp érdemes a gyártó által javasolt eszközöket, például préselőt használni a csatlakozók felhelyezéséhez a kábelvégekre” – mondja Szigethy Zsolt, a Huawei Technologies Hungary service managere.

A szakértő szerint ez azért is különösen fontos, mert ha nem megfelelő az elemi szálak sűrítési aránya, jellemzően 5-10 év múlva megnő az átviteli ellenállása a csatlakozónak, ezért melegedni fog, ami átfordulhat olvadásba, és tüzet is okozhat. Szintén lényeges az AC szekrény megfelelő kialakítása, életvédelmi relé beiktatása, valamint az összes vezeték szabvány szerinti megmunkálása és bekötése. Ha a DC kábel hossza meghaladja az öt métert az épületen belül, már tűzeseti kapcsolót is be kell építeni, ami a DC oldalt is leválasztja, amikor az AC oldalon lekapcsol az inverter. Soros ívhiba esetén a Huawei invertereknél ezt az AFCI is megteszi, de a vonatkozó szabványok szerint ettől függetlenül is szükség van a tűzvédelmi leválasztóra. „Összességében érdemes az átlátható telepítésre törekedni, hogy később, például egy bővítés esetén könnyen hozzáférhető legyen a rendszer” – teszi hozzá Szigethy Zsolt.

2. Sok múlik az inverter felszerelésén

A szakértő szerint sok múlik azon is, hogy hogyan szerelik fel az invertert. A legjobb teljesítmény érdekében jobb és bal oldalt legalább 35 centiméter, felfelé 30, lefele pedig minimum 40 centiméter szabad helyet kell hagyni. Az eszköz ugyanis passzív hűtéssel működik, egy hűtőborda van a hátulján, de ha nincs elég hely körülötte, nem tudja megfelelően leadni a hőt.

„Az invertert kültérben és beltérben is fel lehet szerelni, de lehetőleg árnyékos helyen legyen, ne érje közvetlen napsütés. Kültéri elhelyezés esetén figyelni kell arra is, hogy semmiképp se dőljön kifele, mert az inverter tetején egy vízvezető alakulhat ki, ami a szigetelésen keresztül, felülről vezeti be a vizet. A fal felé ugyanakkor megengedett egy 15 fokos dőlés, így adott esetben a víz hátrafele folyik el, és nem veszélyezteti a működését” – mondja Szigethy Zsolt.

A Huawei service managere szerint padlástérbe sosem szabad tenni az invertert, de beltérben érdemes olyan helyiséget választani, ahol nem élnek életvitelszerűen, mert zavaró lehet a zúgása. A szakértő hozzáteszi: akár kint, akár bent szereljük fel, függőlegesen mindenképp legyen egyenes, ne dőljön se jobbra, se balra.

3. Óvatosan a szoftver átállításával!

A szoftveres beüzemelés kapcsán az a legfontosabb, hogy a meglévő védelmi paramétereket csak akkor szabad átállítani, ha arra az elosztói engedélyes előzetesen engedélyt adott. „Az átlagos hálózati feszültség 230 V. Amennyiben ettől jóval magasabb, 252-253 V lesz a feszültség, számos fázisérzékeny eszköz, mint a televízió vagy a laptop töltő tönkre mehet. Ezért nem szabad a fogyasztó kérésére átállítani a védelmi paramétereket, mert ha elszáll minden elektronikai eszköze, jóval nagyobb kára keletkezik, mint az a havi párezer forintos plusz, amit ezzel nyerhet. Ha mégis szükséges módosítani, a telepítő ezt mindenképp egyeztesse a hálózati engedélyessel” – magyarázza a szakértő.

4. Mi a teendő a telepítés után?

A Huawei inverterekhez tartozik egy online monitoring, a FusionSolar, ami webes felületen és applikáción keresztül is elérhető, és a telepítő ennek segítségével lokálisan el tudja végezni az inverter szoftveres beüzemelését. A FusionSolar applikációban egy alaprendszer esetén különböző bontásokban lehet nyomon követni az inverter termelését, ha pedig mérővel is el van látva a rendszer, akkor azt is részletesen követni lehet, hogy mennyi a fogyasztás a nap bármely időszakában, például mikor kapcsol be, és mikor kapcsol ki a klíma. A monitoring emellett azt is jelzi belépéskor, hogy van-e bármi hibája a rendszernek. Érdemes felhívni a fogyasztó figyelmét arra, hogy amennyiben az applikáció hibát jelez, vegye fel a kapcsolatot a telepítővel, vagy ha őt nem tudja elérni, akkor a forgalmazót, viszonteladót kell keresnie.

5. Ne feledkezzünk meg a „karbantartásról” sem!

A passzív hűtés miatt az invertert nem szükséges a hagyományos értelemben karbantartani, de vannak ajánlott lépések, amikre érdemes felhívni a fogyasztó figyelmét a balesetek elkerülése végett. Fontos, hogy egy szakember időnként szemrevételezéssel vizsgálja meg a kábelek épségét, és szintén lényeges átnézni az inverter csatlakozásait is, hogy nem melegedik-e, esetleg nincs-e rajta sérülés. Amennyiben van tűzeseti leválasztó, évente ennek a működését is ajánlott ellenőrizni. A Huawei szakértői szerint célszerű azt is elmondani az ügyfélnek, hogy a paneleket alapvetően nem kell karbantartani, de ha vastagon sarasak vagy erősen szennyezettek, érdemes lehet lemosatni ezeket.

+1 Ezek a leggyakoribb hibák, amiket a telepítők elkövetnek

„Gyakori hibának számít a szakszerűtlen, hanyag kábelmegmunkálás, és az, hogy a nem megfelelő eszközök használata miatt a csatlakozóvég sem lesz jó. Jellemző még, hogy nem hagynak elég helyet a szellőzés biztosítására az inverter körül, vagy a padlástérbe rakják, illetve szemközti irányba döntik meg. Nem óriási hiba, de a telepítők sokszor nem regisztrálják be az erőművet a végfelhasználónak, aki ezért nem tudja távolról monitorozni” – mondja Szigethy Zsolt. A szakértő szerint tipikus hiba a visszwattos rendszereknél, hogy nem megfelelően telepítik a mérőórákat, ezért hibás adatokat mutatnak. Az energiatárolókat pedig sokszor hibás csatlakozókon keresztül kötik be az inverterbe. „A telepítési útmutató követése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően üzemeljen a rendszer” – teszi hozzá a Huawei service managere.

Mi az, amit feltétlenül meg kell mutatni a fogyasztónak?

A szakértő szerint az a legfontosabb, hogy tudnia kell a végfelhasználónak, ha bármilyen probléma merül fel, milyen gombot kell megnyomnia, mit kell lekapcsolnia. Érdemes elmondani a beüzemelés után, hogy amennyiben bármi rendelleneset tapasztal, például nagyon hangos lesz az inverter, azonnal kapcsolja le a rendszert. „Ezért mindenképpen szükséges a készülékek felhasználói szintű ismerete, hogy melyik berendezés micsoda, és mit csinál. Érdemes azt is figyelni, hogy az inverteren az állapotjelző ledek megfelelően működnek-e. Ennek azért van jelentősége, mert előfordult már, hogy valaki hónapokig nem vette észre, hogy nem termel az invertere, és ezzel sok tízezer forintot veszített – mondja Szigethy Zsolt.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergiaNaperőmű