Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemek megtérülése a megváltozott rezsiárak mellett

2022. október 10. | VL online |  1068 |

Napelemek megtérülése a megváltozott rezsiárak mellett

A világpiaci energiakrízis, az elszálló rezsiárak magyar otthonokban való megjelenése, a sürgetővé váló energiahatékonysági beruházások pillanatok alatt tolták az elektromosáram-alapú fűtési megoldásokat az érdeklődés fókuszába.

A fokozott igényeket az generálja, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése eltérő mértékben érintette a gáz és az áram árát. Amíg az áltagos éves fogyasztásként meghatározott 2523 kWh áram- és 1729 m3 gázmennyiség feletti fogyasztást az elektromos áram esetében kétszeres, addig a gáz tekintetében hétszeres áron kell a lakossági fogyasztóknak megfizetni. Az elektromos fűtések – elsősorban a hőszivattyúk – térnyerése mellett természetesen a napelemes rendszerek iránti igények is jelentősen megnőttek, így az októberi számunkban két cikkben is foglalkozunk ezzel a témakörrel.
Az egyik anyagban az új tarifaszerkezet által teremtett helyzet napelemes áramtermelésre gyakorolt hatásairól szólunk, hiszen az átlagos fogyasztás fölötti többletfogyasztás árának emelése hatással van a háztartási méretű kiserőművek megtérülési idejére is, míg a másik cikkünkben az MSZ EN 62446-1:2022 szabvánnyal foglalkozunk. A közelmúltban magyar nyelven is megjelent MSZ EN 62446-1:2022 szabvány a fotovoltaikus rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményeit ismerteti, így mindenkinek illik ismerni, aki napelemek telepítésével foglalkozik.

A Villanyszerelők Lapja októberi számában a fentieken túl izgalmas írásban foglalkozunk a középfeszültségű kapcsolóberendezések zárlatbiztosságával és közös gondolkodásra invitálunk mindenkit a robbanásbiztonság-technika elmúlt évtizedeivel és a területet érintő jövőbeli feladatokkal kapcsolatban.

Az októberi lapszám olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS

A tartalomból:

  • Slezsák István: Napelemes rendszer megtérülése a megváltozott rezsidíjak mellett
  • Tóth Dávid Noel: Új energiacímke a világításban
  • dr. Papp Gusztáv: Középfeszültségű kapcsolóberendezések zárlatbiztossága
  • LED-es kijáratjelzők áttekintő táblázata
  • Rátai Attila: Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei I.
  • Parádi Ervin: A robbanásbiztonság-technika elmúlt 20 éve és a jövő feladatai
  • Porempovics József: Időzített világításvezérlés időtöbbszörözéssel
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Villanyszerelők LapjaVL