Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Többszáz hektáron is percek alatt észlelhetők a napelemek hibái

2022. szeptember 1. | támogatott cikk |  489 |

Többszáz hektáron is percek alatt észlelhetők a napelemek hibái

Az elmúlt években rohamos növekedésnek indult a napelemes erőművek mérete és teljesítménye, a nagyobb rendszerek azonban több hibalehetőséggel is járnak. Egyetlen panel meghibásodása a többi működésére is hatással lehet, ezért folyamatos kihívást jelent az iparágban a problémák minél gyorsabb és pontosabb diagnosztikája.

Egy 100 MW-os rendszer kézi átvizsgálása általában egy hónapba telik, ami jelentősen csökkenti a beruházás megtérülését. Erre a problémára fejlesztette ki a Huawei az intelligens I-V görbe-diagnosztikát (Smart IV Curve), amellyel percek alatt észlelhető a meghibásodás és annak pontos helye. Az öntanuló rendszerdiagnosztikai megoldás több tízezer panel esetén is már 15 perc alatt kiállítja a részletes jelentést.

Az elmúlt néhány évben a piac szinte minden szegmensében megugrott a napelemes rendszerek iránti kereslet, amelyet az elszálló energiaárak csak tovább fokoznak. Akár 2-3 éven belül elérheti Magyarország a 2030-ig kitűzött napelemes célokat, öt éve még 500 kilowattos rendszereket telepítettek ipari felhasználásra, ma már a 100 megawatt teljesítményűek sem ritkák. A rengeteg panelből álló, hatalmas kiterjedésű napelemparkok azonban számos hibalehetőséget is tartogatnak, amelyek gyors diagnosztizálása és kijavítása kulcsfontosságú a termelés és a beruházás megtérülése szempontjából.

Már egy 50MW teljesítményű erőmű is több mint 100 ezer modulból áll, és 100 hektárt is meghaladó területen fekszik, ami jelentősen megnehezíti a hibák manuális diagnosztikáját. Egy karbantartó a helyszínen mindössze a stringek pár százalékát tudja ellenőrizni egy nap alatt, egy 100 MW-os rendszer kézi átvizsgálása ezért általában egy hónapot is igénybe vesz. A manuális diagnosztikát ráadásul gyakran lehetetlen alaposan elvégezni, mert számos külső tényező is befolyásolja a vizsgálatot, mint a változó besugárzás, a felhők vagy az időjárás. A meghibásodások ugyanakkor nem ritkák, iparági kutatások a telepített napelemek több mint 10 százalékánál találtak modulhibát. A naperőművek teljesítményét pedig nemcsak a napelemek minősége befolyásolja, hanem a problémák gyors megtalálása is.

Öntanuló rendszerdiagnosztika a gyors megoldásért

A Huawei világelsőként fejlesztette ki a Smart I-V görbe diagnosztika szoftverét, ezáltal megalapozta a technológiát, amely minden rendszeren alkalmazható, és jelentősen megkönnyíti az akár több száz MW-nál is nagyobb naperőművek felügyeletét, valamint a gyors és precíz hibakeresést. A vállalat Smart I-V diagnosztikai megoldása a jelleggörbék elemzéséhez mesterséges intelligenciát használ, így képes percek alatt kimutatni 14 különböző hibát, például a panelok öregedését, a teljesítményveszteséget, az árnyékhatásokat, a hotspotokat (vagyis a kiégett cellákat) és a cellák elszíneződését.

A diagnosztika egyetlen kattintással elindítható, és egyszerre akár több Huawei inverteren is el lehet végezni. Az inverter összegyűjti az összes PV string teljes I-V adatait, és a SmartLoggeren keresztül feltölti ezeket az adatokat a FusionSolar-ba. A rendszer ezután beépített string-diagnosztikával és hibaazonosító algoritmussal felismeri a rendszer összes stringjét, és 95 százalékot meghaladó pontossággal azonosítja az esetleges hibákat, valamint azok helyét a rendszerben. Emellett javaslatokat is ad a probléma elhárítására, miközben az inverterek zavartalanul működhetnek. A diagnosztikai megoldást a vállalatok 20KTL alatt ingyenesen, afölött éves előfizetéssel vehetik igénybe. Egy nagyobb naperőmű üzemeltetője éves szinten sokmillió forintot takaríthat meg az MI-vezérelt diagnosztikai megoldással.

Ha valamire nem kapott választ az intelligens I-V görbe-diagnosztikáról, az alábbi linken található elérhetőségeken közvetlenül a gyártónak teheti fel kérdéseit.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapenergiaNaperőmű