Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

WINSTA – „Plug & Play” épületvillamossági szereléstechnológia

2022. augusztus 31. | támogatott cikk |  418 |

WINSTA – „Plug & Play” épületvillamossági szereléstechnológia

Az építőipar versenyképességének a növeléséhez a technológiai fejlesztés az egyik kulcstényező. A korszerű épületek életciklusa megköveteli a hosszú élettartamot, ami magasabb műszaki tartalmat jelent. Azonban a megvalósításra fordítható idő – különösen funkcionális épületek esetén – egyre rövidebb. Az építési volumen növekszik, ráadásul az ágazatot súlyos szakember hiány is sújtja, ami a projekt résztvevőit komoly kihívások elé állítja.

Az építőipar versenyképességének a növeléséhez és a munkaerőhiány csökkentéséhez a gyártók komplex megoldásokat nyújtó rendszerek fejlesztésével járulhatnak hozzá. Az utóbbi időben megfigyelhető az előregyártott elemek térnyerése, amelyek a hagyományos technológiákkal szemben hatékonyabb megoldást jelentenek. Egyrészt a felhasználó számára garantált az állandó és kiváló minőség, hiszen ellenőrzött körülmények között történik a gyártás. Másrészt a helyszíni kivitelezés is gyorsul, és csökken az élőmunkaerő szükséglet.

Hazánkban is terjedőben van az a Nyugat-Európában és különösen a skandináv országokban már standardként alkalmazott épületvillamossági szereléstechnológia, amely előregyártott komponensekből építkezik. A WINSTA (Wago INSTAllation) egy olyan dugaszolható csatlakozó és kábel rendszer, amely megfelelő előkészítés esetén a helyszíni szerelést drasztikusan leegyszerűsíti, ezáltal ugyanaz a feladat rövidebb idő alatt, kevesebb szakemberrel elvégezhető, ami erőforrást szabadít fel további feladatok elvégzéséhez.

A WINSTA rendszer lényege, hogy a hagyományos kötőelemek és kötődobozok helyett előre gyártott elemeket alkalmazunk, amelyek a kívánt funkciót (energiaelosztás, leágazás, toldás, világítási kapcsolás) megvalósítják. Az elosztó elemek belső kötései a gyárban, ellenőrzött körülmények között kerülnek kialakításra, így a minőségi hibák kizárhatók. A burkolatok IP20 szintű védettséget biztosítanak, ennek megfelelő környezetben alkalmazhatók. A rögzítő adapterek segítségével akár közvetlenül az álmennyezet fölé, álpadló alá, vagy előtét fal mögé helyezhetők, további tokozat alkalmazása nem szükséges. Az előszerelt elosztó elemek a kívánt funkciónak megfelelő csatlakozókkal vannak ellátva, ezekre – szintén a megfelelő funkcióval rendelkező – csatlakozókkal előkonfekcionált kábeleket köthetünk, így kialakítva az épület elektromos hálózatát, legyen szó erősáramú, vagy akár buszrendszerekről. A kábelek elérhetők az egyik, vagy mindkét végen előszerelt csatlakozóval. Az utóbbira tipikus alkalmazási példa az elosztó elemek összekötése, közbülső csatlakozások kialakítása. Az egyik végen konfekcionált kábeleket jellemzően hagyományos szerelésű végpontok (lámpatestek, dugaszoló aljzatok, készülékek stb.) csatlakoztatására használjuk. Ebben az esetben a kábel nyitott végén mind a külső, mind az érszigetelés a gyárban eltávolításra kerül. A finom-elemiszálas érvéget egy speciális eljárással szögletes formára merevvé tömörítik, ami megkönnyíti a végponti kötések kialakítását (csavaros kötés esetén nem szükséges az érvéghüvely alkalmazása, rugós kötéseknél egyszerű benyomással csatlakoztatható). A kábelek diszkrét hosszokban érhetők el, azonban a kiegészítő retesz segítségével egymással sorolhatók, így tetszőleges hossz kialakítható. A megfelelően csatlakoztatott rendszer igazoltan karbantartásmentes.

Mind az elosztó elemeken, mind a kábeleken lévő csatlakozók kialakítása olyan, hogy csak az azonos funkciók, és azok is csak pólushelyesen köthetők össze, ezáltal az elkötésből eredő hibák teljesen kizárhatók. Ez a csatlakozók gyári kódolásából (a műanyag forma eltérő kialakításából) adódik, ami sok esetben színkódolással is együtt jár. Ilyen módon könnyedén elkülöníthetők például a normál üzemi és a szünetmentes áramkörök, vagy az erősáramú kábelezés és a buszrendszerek vezérelt világítási hálózatoknál. Ráadásul a csatlakozók kialakítása további, egyedi kódolási lehetőséget biztosít a felhasználó számára a kitörhető tüskék segítségével. A csatlakozások érintésvédettek, ami lehetővé teszi a biztonságos és szerszámmentes szerelést és bővítést, akár feszültség alatt is. A Internal hagyományos szerelésű szerelvényekkel és világítótestekkel szemben ez a technológia nem támaszt különösebb követelményeket, hiszen az egyik végen nyitott kábelekkel ezek könnyedén csatlakoztathatók. Azonban ma már sok gyártó kínál kifejezetten WINSTA rendszerrel kompatibilis termékeket, amelyek a WINSTA-val együtt drasztikusan leegyszerűsítik és lerövidítik a helyszíni szerelési időt.

A WINSTA használata kifejezetten előnyös olyan alkalmazásoknál, ahol a feladat jól tipizálható, mert a standardizálás segít a minőség javításában és a kivitelezési idő csökkentésében. Tipikusan ilyen alkalmazások a hotelszobák, tantermek, kórházi betegszobák, és nem szabad megfeledkeznünk a moduláris épületekről sem. A rendszer rugalmas variálhatósága nagy előny olyan alkalmazásoknál, ahol a későbbi esetleges módosítások miatt nagyfokú rugalmasságra van szükség, mint például irodaépületek és üzlethelyiségek esetén. Az előregyártott elemek széles választéka sokféle alkalmazást tesz lehetővé, átgondolt előkészítéssel és termékválasztással a szerelésre fordított idő töredékére csökkenthető a hagyományos szereléshez képest. 

A termékekről további információt weboldalunkon olvashat.

Érdekel

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÉpületvillamosságVillanyszerelés