Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nincsenek kompromisszumok a tűzvédelem területén

2022. június 1. | támogatott cikk |  1105 |

Nincsenek kompromisszumok a tűzvédelem területén

2022. június 13-án hatályba lép a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelettel módosított Országos Tűzvédelmi Szabályzat („OTSZ 5.2”), és ehhez kapcsolódóan a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is módosításra kerülnek. Ez alkalmat ad arra, hogy emlékeztessük magunkat a tűzvédelem, ezen belül pedig a tűzálló kábelrendszerek fontosságára.

A tűzálló kábelrendszerek fogalma (amelyet az OTSZ továbbra is ebben a formában tartalmaz) olyan kábelrendszereket jelöl, amelyek – egy meghatározott ideig – tűz közvetlen hatásának kitéve is megtartják áramvezető képességüket. Tekintve, hogy az aktív tűzvédelmi rendszerek (lényegében az ún. tűzeseti fogyasztók kisebb-nagyobb csoportjaiból felépített rendszerek) működtetéséhez villamos energiára van szükség, az energiaellátás és a kommunikáció fenntartása tűz esetén létfontosságú, és ebben jelentős feladat hárul a tűzálló kábelrendszerekre.

A tűz keletkezése utáni percek nemcsak a menekülés, de a mentés sikerességének szempontjából is meghatározó jelentőségűek, így elengedhetetlen, hogy a biztonsági világítási rendszer, a hő- és füstelvezetés, a tűzeseti felvonók és sok más egyéb rendszer a tüzek kezdeti szakaszában használható maradjon. Éppen ezért nem véletlen, hogy a tűzálló kábelrendszerek létesítésének kötelezettsége jogszabályi szinten is szabályozva van. 

A normál kábelrendszerekhez hasonlóan a tűzálló kábelrendszerek részeként is gyakran szükséges a tűzálló kábelek kötéséről, elágaztatásáról gondoskodni. A tűzállóság követelménye természetesen ezekre a helyekre is vonatkozik, vagyis a kötéseket olyan formában kell megvalósítani, hogy közvetlen tűzhatás esetén – a kábelrendszerre meghatározott időtartamon belül – itt se következhessen be zárlat vagy vezetékszakadás. A tűzálló kötődobozok tehát a tűzálló kábelrendszerek szerves részét képezik.   

Az OBO Bettermann termékkínálatában számos tűzvédelmi termék szerepel, a tűzgátló tömítőrendszerektől a tűzálló kábeltartó-szerkezetekig, köztük tűzálló FireBox kötődobozokkal. A régóta ismert és széles körben alkalmazott tűzálló kötődoboz-család most megújult, hogy használata még egyszerűbb és gazdaságosabb legyen.

Az OBO más termékeihez hasonlóan ezek is magas minőséget képviselnek, melyet akkreditált vizsgáló intézetekben elvégzett átfogó tesztek igazolnak. Ezek során ellenőrzik, hogy a villamos kötések elviselik-e az akár 1000 ˚C-os hőmérsékletet és eközben megtartják-e működőképességüket a jogszabályokban előírt 30, 60 vagy 90 percig. A vizsgálatok eredményét tanúsítványok rögzítik. Végeredményként olyan megoldások születnek, amelyek teljesítik a biztonságra vonatkozó szigorú műszaki követelményeket, és amelyek megfelelőségének igazolása is lehetséges a jogszabályokban leírtak szerinti módon.

A gyakorlati alkalmazás szempontjából a tűzálló kötődoboz legfontosabb alkotóeleme a kerámia sorkapocs. A hőálló kerámiából készült kapocstest feladata, hogy tűz hatásának kitéve is biztonságos mechanikai és villamos kötést biztosítson, ugyanakkor tegye lehetővé a gyakorlatban szükséges vezetékkötések és elágazások kialakítását. Ennek érdekében a kötődobozokhoz egyes és kettes sorkapcsok is rendelkezésre állnak a kínálatban – utóbbiak a leágaztatások könnyebb kialakítására szolgálnak.

Esetenként (pl. biztonsági világítási rendszerek részeként) arra is szükség van, hogy egyes leágazások túláramvédelemmel legyenek ellátva, megfelelő áramköri függetlenséget biztosítva a főági áramköröknek. Ennek érdekében a kötődobozokba túláramvédelem (olvadóbetét-tartó) is integrálható.

A kerámia sorkapcsok és a túláramvédelem a TPE (hőre lágyuló) műanyag kötődobozzal együtt alkot bevizsgált rendszert. A gyártáshoz használt halogénmentes anyagnak köszönhetően égésükkor nem keletkezik jelentős mennyiségű füst és mérgező gáz, így minimalizálható a személyi sérülés és az anyagi kár.

A kötődobozokban lévő sorkapocs-blokkok átlósan kerültek felszerelésre, ezáltal a lehető legnagyobb munkateret biztosítva a kábelek bekötéséhez. A védővezető kapcsok közvetlenül a tartósínen vannak – a fémrészek lefedése nem szükséges.

A kötődobozok rögzítését praktikus külső rögzítőfülek teszik lehetővé, a normál üzemi körülmények közötti IP védettséget membrános kábelbevezetők biztosítják, kel rendelkeznek, az egyszerű és gyors szerelés érdekében.

A kötődobozok kábeltálcán illetve kábellétrán történő rögzítéséhez kiegészítő termékként két, speciálisan hajlított szerelőlap áll rendelkezésre. Ezek használatakor a kötődoboz nyílása mindig hozzáférhető marad és a kábeleket nem kell átvezetni a kábeltartószerkezet peremén.

Változatos kialakításának és a kiegészítőknek köszönhetően az OBO FireBox kötődobozok a feladatok rendkívül széles körében alkalmazhatóak.

További részleteket talál tűzálló kötődobozainkról az új FireBox katalógusunkban.

Keresse fel honlapunkat: www.obo.hu

új Firebox katalógus

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

OBOTűzvédelem