Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az ismeretlen gyújtogató

2022. május 9. | VL online |  2811 |

Az ismeretlen gyújtogató

A mobiltelefonok, laptopok és akkumulátoros eszközök sokaságát töltjük inverterek segítségével, amelyek egy rejtett, jelentős tűzveszélyt magában hordozó tulajdonságára hívjuk fel az olvasóink figyelmét.

Ma már többnyire inverter segítségével szabályozzuk a mosógépek motorjait, töltjük a mobiltelefonokat és a laptopokat, de inverterrel alakítjuk át a fogyasztói hálózat számára a napelemek áramát, töltjük az elektromos járművek akkumulátorát és számos, egyre bővülő alkalmazásra vesszük igénybe őket.

A májusi számunkban megjelenő, az inverterek tűzveszélyével foglalkozó cikkünkben, a legtöbb szakember számára is ismeretlen területre kalauzoljuk el az olvasót. Írásunkból megismerhetjük az inverterek egy eddig rejtett tulajdonságát, ami miatt egyes külső zavarok hatására komoly és végzetes tüzek okozói lehetnek. Ennek elsődleges oka, hogy egy külső eredetű, nagyfrekvenciás túlfeszültség-impulzus hatására a szintén nagyfrekvenciás szaggatást végző félvezető károsodhat és zárlatba kerülhet.  

Az inverterek tűzveszélye, az ismeretlen gyújtogató címü cikkünket a Villanyszerelők Lapja május 9-én megjelenő 2022/5. lapszámában olvashatja el. A VL szaklapot az előfizetők nyomtatott formában vehetik kézbe, de lehetőség van pdf formájában is letölteni az lapszámokat, vagy online cikk formájában elolvasni azokat.

Az elmúlt hetekben több olyan változás történt a tűzvédelem szabályrendszerében, amely kihat a villamos szakterületre is. Először a Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában jelent meg a belügyminiszter 8/2022. (IV. 14.) BM rendelete, amely módosítja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet, majd – ehhez kapcsolódóan – április 22-én az OKF honlapjára felkerültek az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek. Az OTSZ-t illetően a villamos szakma képviselői számára jó hír lehet, hogy a módosításoknak csupán kis része vonatkozik a szakterületre, és összességében ezek sem hoznak jelentős változást, ezekről közlünk egy rövid áttekintést, míg a nem norma szerinti villámvédelmet érintő kérdésekről a következő lapszámunkban (2022/6.) foglalkozunk részletesen.

A májusi lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató
  • Hárfás Zsolt: Ausztria legszebb „akkumulátora”
  • Slezsák István: Az e-mobilitás hálózati hatásai III.
  • 125 mm-es akkumulátoros sarokcsiszolók áttekintő táblázata
  • Ledneczki László: Fotocellák a gyakorlatban
  • Rátai Attila: MSZ EN 62305-4:2011 Norma szerinti villámvédelem. Villamos és elektronikus rendszerek építményekben
  • Kruppa Attila: Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat
  • Porempovics József: Szellőztetőventilátor-vezérlések

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4500 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét és ne maradjon le a villamossági piac aktualitásairól. A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 800 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésTűzveszélyVillanyszerelők LapjaVL