Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromosautó-töltőállomások a TRACON-tól

TECS301

2022. február 28. | támogatott cikk |  1321 |

Elektromosautó-töltőállomások a TRACON-tól

Tudta-e, hogy 2021 végére már több, mint 40 ezer elektromos gépjármű közlekedett a magyar utakon és ez a szám a járműgyártást világszerte akadályozó alapanyaghiány ellenére is töretlenül növekszik.

Emellett egyre jobban szaporodnak az elektromosautó-töltők az új építésű ingatlanok környezetében, sőt 2022. január 1-től már a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet kötelezi a tulajdonosokat a töltők kiépítésére, mely alapján kötelező a villanyautótöltők telepítése és a későbbi töltőtelepítés előkészítése minden új építésű és felújított (!!!) tíznél több parkolóhellyel rendelkező épületben.

Ezen felül 2025. január elsejétől a több, mint húsz parkolóhellyel rendelkező nem lakáscélú épületek esetében is legalább egy elektromos töltőpontot kell kiépíteni. (Forrás: net.jogtar.hu)

Névleges áram – In 32 A
Névleges feszültség – Un 400 V
Hibaáram funkció DC 6mA
Beépített áramvédőkapcsoló 1 x (40A, 4P, 0,03A, 400V~)
Töltőcsatlakozó típusa TYPE 2 (1db 3x32A 400V)
Környezeti hőmérséklet tartomány – Ta –25 és +55°C között
Anyag ABS műanyag
Védettség IP44

A TRACON elektromosautó-töltőállomása (TECS301) egy olyan egy- vagy háromfázisú töltőberendezés, mely segítségével az elektromos járművek akkumulátorainak széles palettája univerzálisan tölthető. Az egység IP44-es védettségi fokozattal rendelkezik, így kül- és beltérre egyaránt felszerelhető és használható, telepítése állandó bekötésű, helyhez kötött. A töltőkábelt a járműre rádugva a töltőcsatlakozó elektromosan reteszelés alá kerül, ez a retesz csak akkor old, ha a kábelt a járműről lecsatlakoztatjuk.

A töltőállomásba telepített eszközök funkciói

A töltő nem rendelkezik beépített kismegszakítóval, így azt telepítéskor a szakembernek külön szükséges telepítenie a mindenkori szabványoknak megfelelően!

A fogyasztásmérő-műszer segítségével a járművek töltésére fordított összes energiamennyiség követhető nyomon. Egyfázisú használat esetén a műszer előlapján a nem használt két fázis visszajelző LED-je világít, ez a működésben nem jelent problémát. A fogyasztásmérő mellett egy „A” típusú áram-védőkapcsoló található, melynek névleges árama 40 A, hibaárama 30 mA; ennek feladata az áramütés elleni védelem. Az installációs kontaktor a töltőáramkörnek az üzembiztos nagyteljesítményű be- és kikapcsolásáért felelős.

A 2 A-es kismegszakító megvédi a kontrollert és a kontaktort az áramkör hibája miatt kialakuló túláramtól. A vezérlő egység feladata a rajta beállított töltőáram korlátozása a töltő csatlakozó irányába, valamint a jelenlegi szabványok által előírt 6 mA DC szivárgó áram érzékelése és annak meghaladása esetén az áramkör automatikus lekapcsolása.

A vezérlőegység fedelének eltávolításával a maximális töltőáram PID kapcsolókkal állítható be.

Töltőcsatlakozók

  TECC-21-5M116 TECC-22-5M316 TECC-22-5M332
Névleges áram (A) – In 16 A 16 A 32 A
Névleges feszültség (V) – Un 230 V 400 V 400 V
Kábelhossz (méter) 5 5 5
Töltőcsatlakozó típusa TYPE2/TYPE1 TYPE2/TYPE2 TYPE2/TYPE2

A TYPE1 csatlakozó 1-fázsú, 16 A-es (max. 3,6 kW teljesítményű) töltést tesz lehetővé. A TYPE2 csatlakozó 3-fázisú csatlakozásra is alkalmas, fázisonként max. 32A, tehát összesen 22 kW teljesítményű töltést tesz lehetővé.

További információkért keresse fel a TRACON honlapját vagy érdeklődjön a viszonteladó partnereknél.

Érdekel

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

E-mobilitásElektromos autó