Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ettől a tenyérnyi eszköztől jobban termel és biztonságosabb a napelemes rendszer

Kicsi a bors, de erős!

2021. december 14. | támogatott cikk |  5446 |

Ettől a tenyérnyi eszköztől jobban termel és biztonságosabb a napelemes rendszer

Manapság már nem kérdés, hogy a megújuló energia használata a jövő, de ezt nem lehet csak úgy, „durr bele” módon kezelni. A Huawei napelemekhez csatlakozó optimalizálója több tekintetben is segít egy hatékony és biztonságos rendszer kiépítésében.

Amikor egy napelemes rendszert építünk, a szokásos elrendezés szerint az egyes napelemek egymáshoz csatlakoznak, majd pedig az inverter következik, amely a napfény hatására termelődő egyenáramot váltóárammá alakítja. Egyszerűnek hangzó megoldás, és működik – de nem feltétlenül a lehető leghatékonyabban, és bizony, akár veszélyesen is. Az optimalizáló(k) rendszerbe iktatásával ugyanis lehetőségünk van az egyes napelemek maximális munkapontjának megtalálására és panelenként monitorozhatjuk is a működést, valamint akár teljesen feszültségmentesíteni is tudjuk az adott napelemet, ami tűzvédelmi okokból egy nagyon fontos tulajdonság.

Hatékonyság kimaxolva

De hogy is működik mindez? A tenyérnyi optimalizáló eszközök olyan DC/DC átalakítók, amelyek közvetlenül csatlakoznak az egyes napelemekhez, majd pedig sorba kötve juttatják az áramot az inverterbe. Az egyik fontos funkciójuk, hogy a beüzemelés után maximalizálják a napelemes befektetés megtérülését az optimális munkapont megtalálásával. Így az egyes napelemek gazdaságosságát növelhetjük, hiszen biztosíthatjuk, hogy a feszültség és áramerősség metszetén minden adott helyzetben a legjobb teljesítményen üzemeljen az adott panel.

Szintén a hatékonyságot növeli, hogy az optimalizálók beiktatásával azokat a paneleket is egy stringre köthetjük, amelyeket árnyék ér, vagy különböző elhelyezkedésük miatt nem egységes szögben éri őket a napfény. Ilyenkor a csökkent termelésű panelekre kötött optimalizálók úgynevezett Buck üzemmódra váltanak, és a gyengébben teljesítő paneleknél visszafogja a feszültséget, ezáltal megemelve az áramot a többi panel áramszintjére. Emellett a nagyobb rendszerekben hosszabb stringek tervezésére is lehetőséget ad, ezáltal növelve a DC/AC arányt és az egyes stringek számának csökkentésével a költségeket is visszafogja. A több paneles rendszerekhez ráadásul sokkal áttekinthetőbb monitorozást biztosít, hiszen valós elrendezésű ábrázolást tesz lehetővé, amelyen panel-szinten azonosíthatók a rendszer elemei, ezáltal sokkal hamarabb és jóval könnyebben azonosíthatjuk az esetleges hibák forrását.

Algoritmusokkal támogatott biztonság

A Huawei inverterei öntanuló algoritmusok segítségével felismerik az új típusú elektromos íveket, és pontos védelmet nyújtanak az ívhibák ellen – megelőzve ezáltal az esetleges napelemes tűzeseteket. A mesterséges intelligenciával támogatott ívzárlat-megszakító (AFCI), ívhiba esetén 2,5 másodpercen belül leállítja az invertert, a rendszer pedig hajszálpontosan megmutatja a hiba helyét, ezáltal sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb lesz a hibakeresés.

Az pedig mind érintésvédelmi, mind pedig tűzvédelmi szempontból kiemelten hasznos tulajdonság, hogy az optimalizálóval ellátott panelek esetében, amennyiben bármi miatt megszakad a string, illetve leáll az inverter, a Huawei eszköze azonnal feszültségmentesíti a paneleket, így biztonságosabbá válik minden közvetlen munkavégzés a rendszereken.

Szigorúan ellenőrzött napelemek

A Huawei, SUN2000-450W-P optimalizálói a fenti előnyök mellett abban is kiemelkedőek, hogy minden 60 és 72 cellás napelemhez csatlakoztathatóak, és mindenfajta telepítésnél alkalmazhatóak: a kimeneti kábel 1,2 méteres, megfelel álló és fekvő elrendezéshez, valamint napelemre és tartószerkezetre egyaránt felszerelhető. Szintén hasznos, hogy a Huawei lakossági és kereskedelmi méretű invertereihez egyaránt illeszthető. Így egy napelemek építésével, karbantartásával foglalkozó cég számára sokkal egyszerűbb a logisztika, a rendelések és a raktárkészlet kezelése. A Huawei hamarosan debütáló új, SUN2000-600W-P optimalizálója már 600 Wattos paneleket is tudja kezelni, lépést tartva a legújabb ipari alkalmazásokkal.

Telepítés egyszerűen, másfél perc alatt

A telepítés szintén egyszerű: mielőtt egy stringet az inverterre csatlakoztatnánk, le kell mérnünk az impedanciáját, ez pedig az optimalizálók számával egyezik meg, tehát hat optimalizáló esetén pontosan 6 kΩ. Az optimalizálóval mérhető DC feszültség pedig, amennyiben az inverter nem üzemel vagy a string kábel nincs bekötve, 0 V. Az eszközökben a Huawei AI BOOST mesterséges intelligenciája dolgozik, amely abban segít, hogy az optimalizáló és az inverter villámgyorsan „megtalálja egymást”: egy 10 kWp lakossági rendszer esetén a telepítéskor mindössze nagyjából másfél percet vesz igénybe a párosítási folyamat. Ez ráadásul automatikusan megtörténik, ahogy az inverter első alkalommal feszültség alá kerül.

A rendszer távoli monitorozásának beállítása is hasonlóan egyszerű és gyors: az egyes optimalizálókon lévő QR-kódokat kell egy mintapapírra ragasztani az elhelyezésnek megfelelően, majd ezt egyben lefotózni: az app automatikusan felismeri a kódokat, majd a FusionSolar alkalmazásban csak jóvá kell hagyni az így észlelt konfigurációt. Ahogy ezt az inverter is megkapja, máris a valós elrendezés alapján láthatjuk a paneleket, hogy aztán a rendszer működésének minden apró mozzanatáról pontos képet kaphassunk.

A tenyérnyi optimalizálók tehát amilyen aprók a teljes rendszerhez képest, annyira fontosak a napelemek hatékonysága és biztonsága szempontjából: alkalmazásuk segíti, hogy a napelemek hatékonyabban termeljenek, valamint biztonságosabbá teszik a rendszert: a feszültségmentesítéssel garantálják, hogy hiba esetén se történhessen semmivel és senkivel baj. A nap ereje a Huawei optimalizálók alkalmazásával dolgozik igazán nekünk!

További információk

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

InverterMegújuló energetikaNapenergiaOptimalizáló