Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Engedélyezték a villamossági nagykereskedők fúzióját

2021. november 18. | VL online |  2216 |

Engedélyezték a villamossági nagykereskedők fúzióját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a francia tulajdonszerzést egy hazai villamossági termék-nagykereskedő felett, miután az alapos vizsgálat megállapította: az ügylet nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon, és káros hatásai sem várhatóak.

A Gazdasági Versenyhivatal nyáron indított vizsgálatot a villamossági termékek nagykereskedelmével foglalkozó Újfa-Vill Kereskedelmi Kft. és francia Sonepar-csoport hazai leányvállalatának összefonódására. Az előzetes adatok alapján ugyanis a versenyhatóság nem tudta felmérni, a fúzió milyen hatással lenne a termékeket felhasználó, óriási drágulással küzdő építőipari ágazatra.

A versenyhatóság hatásvizsgálata az értéklánc minden fontosabb szintjére kiterjedt. A GVH az eljárás során megbeszélést folytatott a piac meghatározó szereplőivel, számos versenytárssal és beszállítóval, beszerzési társulásokkal, valamint érdekképviseleti szervekkel is. A Versenyhivatal csaknem 30 különböző szereplőtől szerzett be adatokat az eljáráshoz.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a piacon megfigyelhető áremelkedés nem magyar sajátosság, a drágulás nemzetközi viszonylatban is megfigyelhető, fő oka pedig a nyersanyagok (réz, alumínium, acél, műanyag) világpiaci árának növekedésében keresendő. A GVH – az érintett piacok alapos elemzését követően – megállapította, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacokon és káros hatások nem valószínűsíthetők. A versenyhatóság így jóváhagyta a kérdéses tranzakciót.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Villanyszerelési anyagok