Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai villamosenergia-fogyasztás

2021. szeptember 20. | VL online |  783 |

Ötéves csúcsra emelkedett júliusban a hazai villamosenergia-fogyasztás

A hazai piacon ötéves csúcsra emelkedett a júliusi bruttó fogyasztás, amely 7,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi piacmonitoring riportja szerint a rendszerterhelés maximuma több napon is megdöntötte a nyári csúcsértékeket.

 

Júliusban 95 €/MWh-ra emelkedett a HUPX-en a villamosenergia ára, ami további 17 €/MWh emelkedést jelent a júniusi szinthez képest. Az áremelkedésben a legfontosabb szerepe a magas gázáraknak volt, amelyek olyan magasra szöktek, hogy a német piacon ismét jövedelmezőbb volt szénből előállítani a villamos energiát, mint földgázból. Az árakat tovább emelte a hőhullámok idején jelentősen megemelkedő fogyasztás, a magasabb hőmérséklet 2 százalékponttal emelte a fogyasztás havi növekedési ütemét.

A hazai piacon a júliusi bruttó fogyasztás ötéves csúcsra emelkedett, 7,5%-kal volt magasabb, mint 2020 júliusában. A rendszerterhelés maximuma több napon is ötéves csúcsot döntött. A termelés 2,6%-kal emelkedett, a földgáztüzelésű és a naperőművek termelése magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Magyarország bruttó rendszerterhelése és fogyasztása

 Mivel a hónap első felében a Paksi Atomerőműben és a Gönyűi Erőműben is volt karbantartás, több nettó importra szorult az ország, mint az előző évek azonos hónapjában. A fogyasztás 26,3%-át biztosította külföldi forrás. Mivel a román és balkáni importkereslet is magas volt, egyre gyakrabban fordult elő, hogy az áprilisban üzembe helyezett új szlovák–magyar határkeresztező kapacitás kihasználása maximális volt, így a hazai piac ismét drágábbá vált, mint a szlovák.

 A júliusi villamosenergia piacmonitoring riport a MEKH honlapján, ide kattintva érhető el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramárÁramellátásáramfogyasztás