Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hensel rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek

2021. június 30. | támogatott cikk |  5679 |

Hensel rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek

2021. szeptember 1-től a Elosztóhálózati Engedélyesek – közkedvelt nevükön áramszolgáltatók – már csak az új mérőhelyek telepítésére adnak engedélyt a regisztrált villanyszerelőknek. De miért van szükség a változásra?

Ennek oka a jogi szabályozás megváltozása és a fogyasztásmérők műszaki fejlődése, melyek együttesen vezettek az új elvárások megfogalmazásához. Ezek alapján az E.ON, ELMŰ, ÉMÁSZ, MVM DÉMÁSZ áramszolgáltatókkal és a MEE VET-tel együttműködve 2018-ban kezdtük meg az új fogyasztásmérőhelyek fejlesztését.

Mi az újdonság 2021. 09. 01-től?

Új jogi fogalom, a kizárólagos őrizetbe vétel fogalma került bevezetésre, melyet a 18/2017. (XII. 21.) MEKH rendelet ír elő. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyedi zárópecsétek az ügyfél által lezárt burkolat vagy ajtó mögött helyezkednek el, azokhoz a hozzáférés csak az ügyfél tevékeny közreműködése által lehetséges. A kizárólagos őrizet lehetővé teszi az egyszintű plombálást.

Műszaki változások

Műszaki téren a legnagyobb változás, hogy a mérő és a csatlakozó főelosztó külön térrészben van. A szerelőlemez alatt nincsenek kötések. A csatlakozó főelosztó térrész biztosítja a csatlakozó szabadvezeték vagy csatlakozókábel fogadását, beköthetőségét. A mérőhelyeket fővezetéki sorozatkapocsokkal, PEN „sínnel” szállítjuk. A kismegszakító perforációk az első felhasználáskor könnyen kivághatók.

Bár az elektronikus fogyasztásmérők miatt a mérők mérete az utóbbi években jelentősen csökkent, azonban az áramszolgáltatók univerzális mérőhelyek kialakítása érdekében – gondolva a régi elektromechanikus és az új SMART mérők helyigényére is – a mérők elhelyezéséhez 190 mm széles, 400 mm magas és 140 mm mély megnövelt térrészt írtak elő.

Nincs többé csak egyfázisú mérőszekrény

 Szintén jelentős változás az egyfázisú mérőszekrények megszűntetése. Ezentúl a mérőszekrényeknek alkalmasnak kell lenniük mind egyfázisú, mind háromfázisú mérők felszerelésére.

A Hensel új kialakítású rendszerengedélyes mérőszekrényeinek bemutatása a MEE-VET honlapján

A MEE-VET, mint az egységesített fogyasztásmérők kifejlesztésének koordinátora az új kialakításokkal kapcsolatos tájékoztatásból is kiveszi részét. Honlapján, a www.meevet.hu-n rövid előadásokat lehet megtekinteni az új mérőszekrényekkel kapcsolatban. Egy előadás az általános kérdésekkel, ismeretekkel foglalkozik, majd külön-külön előadás szól az egyedi, a csoportos és az áramváltós kialakításokról.

A Hensel Hungária Villamossági Kft. négy előadása érhető el itt:

ÁLTALÁNOS

ELŐADÁS II. EGYEDI

ELŐADÁS III. CSOPORTOS

ELŐADÁS IV. ÁRAMVÁLTÓS 

A tervező kollégák figyelmét felhívjuk a csoportos mérőhelyek tervezői segédletére és CAD adatbázisára, amelyek egy rövid regisztráció után a www.hensel.hu oldalon térítésmentesen elérhetőek.

Közvetlen link a regisztrációhoz: https://www.hensel-electric.de/hu-hu/for-designers/

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FogyasztásmérőHenselMérőhely