Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vizsgálja a GVH az építőipari alapanyag-drágulás okait

| |  787 |

Vizsgálja a GVH az építőipari alapanyag-drágulás okait

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait. A GVH tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára is, mivel bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők könnyen megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítenek.

Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat – közölte a GVH az MTI-vel.

Áremelkedést szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitáshiány is okozhat, de a GVH tavaly már talált gyanús esetet, ezért tavaly eljárást indított gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt cementpiaci érdekeltségekkel szemben.

A versenyellenes magatartások általában titokban zajlanak, így azokat főképp a piaci jelzések, vagy az együttműködő vállalkozások árulják el. A bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés pedig jelentősen csökkentheti a büntetés súlyát – olvasható a közleményben.

ÉpítőiparVillanyszerelési anyagok