Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Március 1-jétől kötelező az új energiacímke használata

| |  744 |

Március 1-jétől kötelező az új energiacímke használata

2021. március 1-jétől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben – íme az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók.

A leggyakrabban vásárolt háztartási eszközök, televíziók és fényforrások mellett 2010 óta láthatunk energiacímkéket. Az energiacímkék a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

Az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. Vásárlóként 2021. március 1-től a boltokban és a webáruházakban az alábbi 5 termékcsoport esetén találkozhatunk az új energiacímkékkel. 

  • Fényforrások
  • Háztartási hűtők és fagyasztók, borhűtők
  • Mosógépek és mosó-szárítógépek
  • Mosogatógépek
  • TV-k és kijelzők

A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról.

2021. március 1-jétől egyes termékcsoportokon új, könnyebben értelmezhető és informatívabb energiacímkék jelennek meg, melyek használata a boltokban és a webáruházak termékismertetőiben is kötelező. A MEKH fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

  1.  Az új címkézési rendszert fokozatosan vezetik be a kereskedők. Vásárlóként 2021. március 1-től a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg az új címkéket.
  2. Az új címke egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használ az összes termékre vonatkozóan. Az A+++, A++, A+ jelzések megszűnnek.
  3. A címke jobb felső sarkában az Európai Bizottság termékadatbázisával közvetlen kapcsolatot biztosító QR-kód található. A QR-kódon keresztül elérhető adatbázis tárgyilagos termékinformációkat nyújt a vásárlók, a kiskereskedők és a piacfelügyeleti hatóságok számára.
  4. A termék energiafogyasztásának jelölése a címke középső részén, jobban észrevehető, kiemelt helyen található.
  5. Az új címke alsó részén a kiválasztott termék energiafogyasztását részletező, és akár a termékek összehasonlítását is szolgáló piktogramok kapnak helyet.

Az új energiacímkékről további részletes tájékoztatás a MEKH honlapján érhető el:

Érdekel

Energiahatékonyság