Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fontos szerep a magánszektornak a megújuló energia finanszírozásában

| |  468 |

Fontos szerep a magánszektornak a megújuló energia finanszírozásában

Megkezdődött a 2020 szeptemberében elfogadott, megújuló energiát finanszírozó uniós mechanizmus végrehajtása, melyet pénzügyi hozzájárulással magánbefektetők is támogathatnak.

A megújulóenergia-finanszírozási mechanizmusról szóló (EU) 2020/1294. számú bizottsági végrehajtási rendelet lényege, hogy a tagállamok önkéntes pénzügyi hozzájárulásokkal támogathatják az ösztönző rendszert. Ennek egyik előnye, hogy a hozzájáruló országok más tagállamokban is finanszírozhatnak megújuló energiával kapcsolatos projekteket, amelyek beleszámítanak saját célszámaikba, és ez költséghatékonyabb lehet, mint a saját területükön előállított megújuló energia. Másrészt, a befogadó országok megújuló energiával kapcsolatos projektjei további támogatáshoz jutnak a beruházásokkal, és kihasználhatják az ebből származó előnyöket a foglalkoztatásban, az alacsonyabb üvegházhatásúgáz-kibocsátásban, a jobb levegőminőség elérésében, az energiarendszer korszerűsítésében és az importfüggőség csökkentésében.

A jelenlegi rendszerben nincs közvetlen kapcsolat a hozzájáruló és a befogadó országok között, a folyamatot az Európai Bizottság irányítja és osztja fel a statisztikai hozzájárulásokat. A szabályok azzal ösztönzik a befogadó és a hozzájáruló országokat, hogy a projektek statisztikai előnyeit megosztják a résztvevők között.

Az (EU) 2018/1999 rendelet előírja továbbá, hogy a mechanizmus forrásokhoz juthat a tagállamok befizetéseiből, uniós finanszírozásból vagy magánszektorbeli hozzájárulásokból. Utóbbiak fontos szerepet játszhatnak a mechanizmus finanszírozásában és a megújuló energiával kapcsolatos projektek elterjedésének elősegítésében. Ezeket a hozzájárulásokat a legalább 32%-os kötelező uniós célkitűzés kiegészítésének kell tekinteni. Így a magánszektorbeli hozzájárulások hozzáadott értéket teremthetnek és biztosíthatják a projektek kiegészítését. A magánszektor hozzájárulásával támogatott projektek által előállított megújuló energiára is használható az Európai Unió egészére kiterjedő „zöld címke”. A magánfinanszírozók ösztönzését szolgálja az a lehetőség is, hogy származási garanciákat kérhetnek a hozzájárulásuk által megvalósuló megújuló energia termeléséről.

Az Európai Bizottság 2021. január 11-én indított felmérést, annak érdekében, hogy megismerje a magánvállalkozások részvételi szándékát. A február 15-ig kitölthető kérdőív célja, hogy a bizottság visszajelzést kapjon a mechanizmus lehetséges résztvevőiről. Bármely magánszervezet, akár természetes, akár jogi személy, jelezheti érdeklődését, hogy pénzügyi hozzájárulással részt venne a mechanizmusban, és megjelölheti azt az ajánlattételi eljárást vagy technológiatípust, amelyet támogatni kíván.

Az Európai Bizottság felhívása itt olvasható, a kérdőív ezen a linken érhető el.

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Megújuló energetika