Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Történelmi csúcson a rendszerterhelés

2021. január 2. | VL online |  2231 |

Történelmi csúcson a rendszerterhelés

A MEKH és a MAVIR ZRt. közös kiadványából kiderül, hogy 2019-ben a villamosenergia-rendszer nyári és téli csúcsterhelése is nőtt: a nyári 275 megawattal 6633, a téli 236-tal 7105 megawattra. Országos szinten mindkettő történelmi csúcs.

A 2019-es év árampiaci adataiból látható, hogy a villamosenergia-felhasználás alig háromtized százalékkal nőtt 2018-hoz képest, a bruttó termelés ezzel szemben csaknem 6 százalékkal. A magyarországi erőművek együttes teljesítménye az előző évhez képest 563 megawattal gyarapodott, alapvetően a megújuló forrásokra épített kapacitások, elsősorban a napenergia-termelés felfutásának köszönhetően.

Az ipari méretű, 50 kilowatt feletti teljesítményű – engedély- és nem engedélyköteles – naperőművek együttes bruttó teljesítménye 2018-ban mindössze 0,9 százalékkal emelkedett, 2019-ben viszont már 2,8 százalékkal. Ennél sokkal nagyobb mértékű, 44 százalékos volt a gyarapodás a háztartási méretű napenergia-hasznosításban, így az összes háztartási napelem együttes teljesítménye elérte a 479,224 megawattot.

A zömében időjárásfüggő megújuló bázison épült erőművi kapacitások értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a naperőművek 16, a szélerőművek 25 százalékos kihasználtsággal működtek 2019-ben. A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.

Az ország import-export energiaszaldójának mértéke 31-ről 27 százalékra mérséklődött, ezáltal csökkent az ország villamosenergia-import kitettsége. Az importenergia csökkenését a belföldi termelés kompenzálta, a Nemzeti Energiastratégia (NES) 2030-ra 20 százalékos szintet határoz meg.

A magyar villamosenergia-rendszer 2019-es adatait tartalmazó teljes összefoglaló ide kattintva érhető el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

áramfogyasztásÁramtermelés