Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mesterséges intelligencia segíti az energiaellátás biztonságát

2020. november 30. | VL online |  1404 |

Mesterséges intelligencia segíti az energiaellátás biztonságát

A mesterséges intelligencia (MI) hatalmas változásokat hoz életünk számos területén. Nem kivétel ez alól az energetika sem. A hatékony, olcsó és biztonságos energiaellátáshoz számos technológiai fejlődés járulhat hozzá a jövőben. Az energetikai fejlesztéseket a november 30-i Future Talks powered by MVM ingyenes, interaktív online talk show apropóján tekintettük át.

Természetesnek vesszük, hogy az energia minden pillanatban rendelkezésünkre áll. Este világítanak a lámpák, töltjük eszközeinket, bekapcsoljuk a tévét, fűtjük vagy hűtjük a lakást. A háttérben azonban egy hatalmas, komplex rendszer működik, hagyományos és megújuló energiát hasznosító erőművekkel, kereskedőkkel, elosztócégekkel és számos egyéb szereplővel. A villamosenergia-rendszerben minden pillanatban egyensúlynak kell lennie, azaz éppen annyi áramnak kell bekerülnie, mint amennyit fogyasztanak az otthonok, gyárak, irodák. A mesterséges intelligencia számos területen lesz képes segíteni a biztonságos és alacsonyabb árú energiaellátást.

A technológiai megoldásokat a mesterséges intelligencia világsztárjait felvonultató interaktív online talkshow, a 2020. november 30-án, 18 órától ingyenesen nézhető Future Talks powered by MVM kapcsán gyűjtöttük össze.

Hogyan termelhet ötödével több áramot a szélerőmű?

A Google szélerőműveinek áramtermelését ötödével tudta növelni az MI. Ehhez „csak” egy, a gépi tanulás bevetésével a villamosenergia-termelést a korábbiaknál pontosabban előrejelző algoritmust kellett beilleszteni az IBM Deep Mind segítségével. A neurális hálózatokkal, az időjárási és a historikus termelési adatok alapján ez a rendszer 36 órára előre tudja jelezni a várható termelési volument, így a szélerőműveket sokkal jobban ki tudják használni.

Robotok ellenőrzik és javítják a vezetékeket?

Az autonóm robotok az energetikában is képesek lesznek hatékonyan elvégezni olyan feladatokat, amelyek az emberek számára akár veszélyesek, vagy csak kevéssé hatékonyan elvégezhetők. Az intelligens drónok megfigyelhetik a villamosenergia-hálózatokat, vagy éppen a tenger mélyén kutathatnak értékes nyersanyagok után. Az Exxon Mobile és az MIT együttműködésében tesztelték, hogy az autonóm robotok hogyan képesek komplexebb feladatokat végrehajtani: a Curiosity mintájára a tengerfenék kutatására fejlesztenek ilyen gépeket. A koreai Alchera pedig MI-alapú képfelismeréssel, illetve hő- és hagyományos kamerákkal monitorozza a villamosvezetékeket, a rendszer képes felismerni például egy kidőlt fát, füstöt, tüzet, de akár még az egyes létesítményekbe behatolókat is.

Ugyanolyan kényelemben is fogyaszthatok kevesebbet?

Az okos mérés terjedésével az energiahatékonyságot segíthetik az intelligens eszközök. Az MI-háttérű okos mérők a háztartás különböző eszközeivel is kommunikálva képesek például az energiapazarlás csökkentésére. Az ilyen készülékek kezelik az otthoni klímát, javaslatot tesznek az elektromos autók töltési idejére, ha például adott napszakban olcsóbb az áram, kezelik a világítást és a háztartási gépeket. Az intelligens megoldások a fogyasztási szokások és a különböző napszakokban érvényes energiaárak figyelembevételével jelentős megtakarítást hozhatnak, széleskörű elterjedésükkel pedig olcsóbb és stabilabb lehet az energiaellátás.

Okostárolással több áram marad?

A villamos energia akkumulátoros tárolása rohamosan fejlődik, az MI pedig képes arra, hogy a meglévő technológiákat is hatékonyabbá tegye. Az intelligens energiatárolás képes arra, hogy megfelelően kezelje az energetikai rendszer különböző elemeit, így az időjárástól függő megújuló energia tárolása is hatékonyabbá válik. A napsütéses vagy szeles napokon termelt áramot kevésbé optimális napokon kiegyenlítő energiaként fel lehet használni, a rendszer stabilitása érdekében. Mindez arra is lehetőséget ad, hogy a különben kárba vesző villamos energia hasznosuljon.

Algoritmusok keresik a föld alatti energiát

Az MI-alapú alkalmazások ma már képesek arra, hogy a földfelszín alatti rétegek adatait elemezve például a korábbinál gyorsabban és pontosabban határozzák meg az olajkészletek helyét. Gyakorlatilag képesek egy térképet készíteni a készletekről, ami hatékonyabb kitermeléshez, és így alacsonyabb árakhoz vezethet.

A Future Talks powered by MVM online, interaktív talk show-n a terület nagyágyúi mondják el, hol áll a technológia, és hogy mire számíthatunk tőle – november 30-án, 18 órától. Élőben jelentkezik Amerikából a tudománykommunikációs világsztár Neil deGrasse Tyson, Stuart J. Russell, a Berkeley Egyetem professzora. Részt vesz a beszélgetésben Tilesch György, az egyik legkeresettebb MI-szakértő, a Mesterség és Intelligencia: BetweenBrains társszerzője, Buzsáki György, világhírű agykutató, illetve Kishonti László az önvezető autók technológiáját fejlesztő AImotive alapító-vezérigazgatója is.

Neil deGrasse Tyson, amerikai asztrofizikus, a közösségi médiában és a National Geographic csatornán a tudományt milliók számára érthetően bemutató, több televíziós sorozatban feltűnő világsztár az esemény kapcsán még egy exkluzív videóüzenetet küldött a hazai érdeklődőknek.  

Kérdéseit bárki felteheti a szakértőknek november utolsó napján.

További információk: https://mvmfuturetalks.hu/

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/398239114862049/

A talk show ingyenesen, regisztráció nélkül, bárki által megtekinthető az MVM Facebook- és Youtube-csatornáján, illetve a Future Talks – powered by MVM honlapján november 30-án 18 órától.

Az esemény nyelve angol, magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Energetika