Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

2021 az „elektrifikálás” éve lesz?

| |  1397 |

2021 az „elektrifikálás” éve lesz?

A szigorodó épületenergetikai előírások egyértelműen erősítik az elektromos fűtések térhódítását. Sőt, már a kormányzati kommunikációban is felbukkant az elektrifikálás kifejezés. De mit jelent mindez egy villanyszerelő nézőpontjából?

Az egyre szigorodó épületenergetika elterjedésével, az alacsony (jövő évtől közel nulla) energiaigényű épületek fűtése már alig jelent kihívást. Az épületgépészek fókusza az elmúlt időszakban, inkább a szellőztetésre és az ingatlanban lévő páratartalomra koncentrálódott, hiszen ezek kezelése egy légtömör, jólszigetelt ingatlanban sokkal nagyobb kihívás, mint néhány watt hőigény kielégítése. Ez a környezet pedig, szélesre nyitotta – az amúgy is alacsony beruházási költségű –  elektromos fűtések előtt a lehetőségek tárházát. Ráadásul az újonnan épülő ingatlanokban, az energiaigény 25% mértékében, megújuló nyereségárammal kell rendelkezni, ami tovább erősíti az elektromos fűtések térhódítását.

Lakossági területen a fosszilis energiahordozókon alapuló fűtésrendszer és a modern ingatlan fogalmai eltávolodtak egymástól és ez a piaci átrendeződés a kormányzat figyelmét sem kerülte el. Szeptember végén Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy tájékoztatón elmondta, hogy a közeljövőben, lakosság számára, energetikai felújításra vissza nem térítendő támogatást fog biztosítani az ITM és a támogatással akár 30-40%-os megtakarítás is elérhető lesz.  Az október elején sikeresen megrendezett Construma megnyitóján pedig Dr. Boros Anita államtitkárasszony (ITM) dicsérte a hazai építőipar helytállását a járványhelyzetben. Ugyan a lakossági területen visszaesés volt tapasztalható, de elmondása szerint ezt a lakossági pályázatokra való várakozás okozza.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium október 9-én közlemény tisztázta a helyzetet, hogy milyen támogatásra és kik számíthatnak 2021-ben.

„A készülő program előre megadott beruházási értékhatárig biztosíthat vissza nem térítendő támogatást várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások számára napelemes rendszerek telepítéséhez és a fűtési rendszerek elektrifikálásához”

Ebből tisztán látszik, hogy az elnyert pályázatok megvalósításához villanyszerelő szakemberekre mindenképpen szükség lesz. De mit jelent pontosan a fűtési rendszerek elektrifikálása? Az elektromos fűtőkábeleket és fűtőtesteket importáló Nordinova Energy Kft. tájékoztatást kért az ITM-től, hogy az elektrifikálás fogalmát közelebb hozzuk a nagyközönség számára is.

A minisztériumtól az alábbi válasz érkezett:

„Az elektrifikálás kifejezést a tervezett program szakmai tartalma alapján a meglévő, korszerűtlen hűtési, fűtési és HMV készítő rendszerek, új és energiahatékony, villamos primer energiát felhasználó rendszerekkel történő kiváltására használjuk. Alapvetően új, villamos energiát felhasználó hűtő, fűtő és HMV készítő gépészeti rendszerek és rendszerelemek, pl. modern és energiahatékony hűtő-fűtő légkondicionáló rendszerek, hőszivattyús rendszerek, infra panelek és szőnyegek, elektromos indirekt HMV-tárolók beépítését kívánja elősegíteni a program, napelemes villamos energia termelő rendszerek kiépítésével kombinálva. 

Természetesen a beépítésre kerülő rendszerek energiahatékonyságát, bizonyítottan igazolni kell, akár ERP alapján energiacímke formájában, energia címke hiányában, más ellenőrizhető hiteles módon.

Az előkészítés alatt álló és az Európai Bizottság jóváhagyásához is kötött program célja, hogy a helyben megtermelt villamos energia segítségével új, komfortot és életminőséget javító rendszerek kerülhessenek kialakításra a nagycsaládosok körében, a kevésbé fejlett vidéki régiókban is.”

Ezzel számos család számára elérhető lehetőség lesz, hogy egy ultramodern otthont teremtsen, mely nem csupán kényelmes és gazdaságos, de jelentős mértékben környezetkímélő is. Ehhez azonban a kormányzati támogatás önmagában nem elegendő, szükség lesz fizetőképes megrendelőkre és jólfelkészült elektromos szakemberekre is.

LEGYEN A NORDINOVA ENERGY PARTNERE!

Elektromos fűtés