Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Új kábelbilincs-sorozat az OBO-tól

| |  938 |

Új kábelbilincs-sorozat az OBO-tól

A villamos vezetékrendszerek kialakításának egyik leggyakrabban alkalmazott formája, amikor a kábeleket vagy a kábel-védőcsöveket fém kábelbilincsekkel rögzítik a falhoz vagy födémhez. Ez a műszaki megoldás nem csak változatos, az adott feladathoz rugalmasan illeszkedő nyomvonal kialakítást tesz lehetővé, de akár tűzálló kábelrendszer létesítésére is alkalmas.

Ennek megfelelően a kábelbilincsek olyan termékek, amelyek a felhasználók és a gyártók szempontjából egyaránt a figyelem központjában állnak.

Az OBO 732 és 733 sorozatjelű bilincseire is ez a sokoldalúság volt jellemző – de nincs olyan termék, amelyen ne lehetne javítani, és ennek jegyében kerültek forgalomba az ASG 732 és ASL 733 sorozatjelű kábelbilincsek. Az új sorozat szerkezeti felépítésében nagyon hasonlít elődjére, az ASG 732-es bilincsek M6-os belső menetes talppal rendelkeznek, az ASL 733-as bilincsek pedig átmenő csavarral rögzíthetőek. Az új bilincstest kialakításánál lényeges szempont volt, hogy a rögzítés jobban hozzáférhető, és ezáltal a felszerelés könnyebb legyen. A bilincs önbiztosító felső részt kapott, annak megelőzésére, hogy a kábel vagy védőcső egyszerű behelyezését lehetővé tevő nyitható felső rész megszerelt állapotban véletlenül kinyíljon. A bilincsek a korábbinál szélesebb mérettartományt fednek le: az ASG 732 bilincsek 5 mm-től 63 mm átmérőig, az ASL 733 bilincsek pedig 11 mm-től 63 mm-ig használhatóak.

A bilincstest a kábelek védelme érdekében peremezett, ami különösen a nyomvonaltörések környezetében csökkenti a kábelek sérülésének veszélyét. Bővült a rendelkezésre álló anyagminőség is. Az új bilincsek galvánhorganyzott, tűzihorganyzott, aluminínium, rozsdamentes és saválló acél kivitelben készülnek, ami lehetővé teszi alkalmazásukat beltéren, kültéren, de akár a legmostohább ipari környezetben is.

Az új bilincsek acélból készült változatai természetesen szabványos tűzálló kábeltartó-szerkezetként is használhatóak, rendelkeznek az ehhez szükséges Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítvánnyal és Kivitelezési útmutatóval. A bilincsekkel legfeljebb 3 db, egyenként legfeljebb 25 mm átmérőjű tűzálló energiaátviteli (erősáramú) kábel, egyéb tűzálló kábelek esetén pedig legfeljebb 3 kg/m tömegű kábelköteg helyezhető el, ami lehetőséget biztosít a nemcsak az anyagköltségek, hanem a munkadíj és a szerelési idő csökkentésére is.

Az új bilincsek már forgalomban vannak, és a leggyakrabban alkalmazott típusmegoldások természetesen a www.obots.hu oldalon is megtalálhatóak.  

A témával kapcsolatban további információval az OBO ügyfélszolgálata készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére.

Borítóképen az új ASG 732-es (balra) és  ASL 733-as (jobbra) bilincs.

OBO