Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kinetikus kapcsolók

A gombnyomás energiájával vezérelt otthon

2020. szeptember 1. | támogatott cikk |  4093 |

Kinetikus kapcsolók

A Videosec kínálatában elérhető kinetikus kapcsolók vezeték nélküli távkapcsolást tesznek lehetővé, elemek, akkumulátorok és karbantartási igény nélkül, vízálló kivitelben. A gombnyomás kinetikus energiája táplálja a villanykapcsolók új generációját.

A végfelhasználó a kapcsolóval találkozik először, ezért tekintsük át a lehetőségeket a relémodulok előtt. A legelterjedtebb kapcsolótípusok a 101 és a két áramkörös csillárkapcsoló, a 105. Ezek kiváltására a KS2-154, a KS2-254 és a három nyomógombos KS2-354 alkalmazhatóak. A négy és hat nyomógombos kapcsolókkal összetettebb rendszerek centralizált vezérlését is megvalósíthatjuk. Kulcstartóra fűzhető, hordozható kivitelben egy- és négygombos távirányítót választhatunk. A kapcsolók 433MHz-en küldenek rádiójelet a relémodulok felé, az ehhez szükséges energiát a gombnyomás kinetikus energiájából nyerik. A falra helyezendő kapcsolók számát és pozícióját nem kell előre meghatározni, bármikor, utólag is hozzátaníthatunk kapcsolókat a rendszerhez. Nem jelent akadályt sem a fára, fémre, vagy akár üvegfelületre történő telepítés, sem a kültéri, vizes környezetben történő telepítés, mert a kapcsolók IP67 védettségűek.

A relémodulok felsorolása rövid, képességeik viszont annál hosszabb listára kívánkoznak.

A hatcsatornás KRC-102 és KRC-103 modulok két 3,6kW és négy 2,2kW kapcsolási teljesítményű szárazkontaktus-relét tartalmaznak, amikkel egyaránt kapcsolhatunk alacsonyfeszültségű vezérlőjeleket és nagyteljesítményű fogyasztókat is.

A KRC702-W és KRC702-Z kétcsatornás szárazkontaktus-modulok különlegessége, hogy a hagyományos bistabil működési mód mellett átválthatóak impulzus-relé és időzítő-relé üzemmódba is. A választható időzítések 0,2 másodperctől indulva 2mp, 6mp, 30mp, 2 perc, 6 perc, 18 perc és 36 perc, bekapcsolt állapotban érkező vezérlőjelre az idő számolása újraindul. Ugyanezeket a modulokat alkalmazhatjuk TUYA-alapú riasztásjelző rendszereink kamerarendszerek és egyéb kommunikátorok felé történő átjelzésére is.

A KWS04-W és KWS04-Z redőnyvezérlők szintén kétféle üzemmódban alkalmazhatóak, ezek a teljesítmény-kapcsolás és a vezérlőjel-kapcsolás. Az alapértelmezett teljesítmény-kapcsolási mód a két kimenet között logikai NAND kapcsolatot tart fent, azaz nem kerülhet áram alá egyszerre mindkét irány kimenete. Az elindított mozgatást bármelyik gomb megnyomásával megállíthatjuk, de 5 perc elteltével, amikor a végállás kapcsoló már beavatkozott, automatikusan lekapcsol a kimenet. Vezérlőjel-kapcsolási módban az egyes irányoknak megfelelő START és STOP impulzusok kerülnek kiküldésre. A kétféle kapcsolási mód között, illetve a nyitás-zárás irányát is mobilapplikációban tudjuk váltani.

A KRC703-W és KRC703-Z modulok három kapcsolt fázis kimenettel rendelkeznek.

Mindegyik fajta kapcsolómodul távvezérelhető mobilapplikációból, és automatizációk bemeneti és kimeneti parancsát is képezhetik. Automatizációs példának álljanak itt az alábbiak: a riasztórendszer élesítésekor beállított késleltetéssel lekapcsol a világítás és a fűtés; vagy a világítás lekapcsolása után x perccel lecsukódik a garázsajtó; a mobiltelefonunk napnyugta után megérkezik a házunk közelébe, ez felkapcsolja a kerti világítást; szeles, viharos idő esetén a redőnyök automatikusan leereszkednek... A modulok egyaránt elérhetőek WiFi és ZigBee csatlakozással is.

Megnézem a termékeket

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

VezérléstechnikaVillanyszerelési anyagok