Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Megkezdték az üzemanyag berakását a belorusz atomerőmű első blokkjában

| |  1402 |

Megkezdték az üzemanyag berakását a belorusz atomerőmű első blokkjában

A reaktor aktív zónájába beemelték az első friss nukleáris üzemanyagot tartalmazó kazettát. Összesen 163 üzemanyag-kazettát helyeznek be a reaktorba a hónap végéig.

2020. augusztus 7-én helyi idő szerint 11.45-kor megkezdődött a Belorusz Atomerőmű első blokkján az üzemanyag berakása.

Az üzemanyag reaktorba töltését követően beindítják a láncreakciót és az egyszázalékos ellenőrzött teljesítményszint elérésével elvégzik a megfelelő ellenőrzéseket. Ettől a pillanattól válik a reaktor atomerőművé. Miután tesztekkel igazolták, hogy a blokk a terv szerinti paramétereknek megfelelően megbízhatóan és biztonságosan működik kezdődhet meg villamosenergia-termelés, amelynek során rákapcsolják a blokkot az elektromos hálózatra.

A Belarusz Atomerőmű 1-es blokkja az első olyan 3+ generációs egység, amelyet orosz technológia alapján építettek Oroszországon kívül. Jelenleg már három ugyanilyen típusú blokk üzemel Oroszország területén. Kettő közülük a Novovoronyezsi Atomerőműben egy pedig Leningrádi Atomerőműben működik.

A VVER-1200-es blokktípus egyik legfontosabb jellemzője, hogy az aktív és a passzív biztonsági rendszerek olyan egyedi kombinációjával rendelkezik, ami az atomerőművet maximálisan ellenállóvá teszi a külső és a belső behatásokkal szemben. Az összes ilyen blokkon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát és más olyan passzív biztonsági rendszereket, amelyek teljes áramszünet esetén is képesek üzemeltetői beavatkozás nélkül működni. Ezenkívül a reaktor teljesítménye 20 százalékkal meghaladja az előző generációét, ugyanakkor a kiszolgáló személyzet létszáma sokkal kisebb. A főberendezések élettartama kétszeresére, 30-ról 60 évre nőtt és további 20 évvel kitolható. A 3+ generációs orosz atomerőművek megrendelői között van Finnország, Magyarország, Törökország, Banglades és Egyiptom.

A Belorusz Atomerőmű primer köri berendezéseit kompletten az Atomenergomas Rt., a Roszatom gépgyártó holdingjának vállalatai készítették. Az üzemanyagot a Novoszibirszki Vegyi Üzem gyártotta, az urán-dioxid üzemanyag dúsítottsága 1,3-4,4% között változik. A Roszatom jelenleg az egyetlen olyan vállalat a világon, amely sorozatgyártásban épít atomerőműveket otthon és külföldön. A világon 102 atomenergetikai létesítményt építettek eddig orosz tervek alapján, ezek közül 78 blokk VVER típusú atomerőmű.

AtomerőműEnergetika