Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan védekezzünk a túlfeszültség ellen?

| |  2397 |

Hogyan védekezzünk a túlfeszültség ellen?

Vajon mennyire lehet összetett egy olyan egyszerűnek tűnő kérdésre a válasz, hogy mire jó a túlfeszültség-védelmi eszköz? Mielőtt rávágnánk, hogy természetesen túlfeszültség-védelemre, nézzünk a kérdés mögé.

Látni fogjuk, hogy nem ennyire egyszerű a válasz, ugyanis a „túlfeszültség” sokféle lehet, és az sem mindegy, hogy milyen a túlfeszültség-védelmi eszköz. A kérdésre részletes választ megfogalmazó cikkben arra is rámutatunk, hogy nemcsak azért időszerű a kérdéssel foglalkoznunk, mert nyár van, hanem mert a kérdés gyakoribb felvetődése bizonyos mértékben összefügg a megújuló energiatermelés rohamos terjedésével is.

Megjelent és júliustól kötelező az MSZ HD 60364-4-41:2018 alkalmazása. A témában indított cikksorozatunkban részletesen ismertetjük a szabványban található védelmi módokkal kapcsolatos követelményeket, elsőként a táplálás önműködő lekapcsolása védelmi módot tárgyalva. Mindezt olyan formán tesszük, hogy felhívjuk a figyelmet a 2007-es és 2018-as lap közötti különbségekre, hangsúlyozva a változásokat.

A Villanyszerelők Lapja legfrissebb számánkban újabb példaesetet ismertetünk, amelyen keresztül megvizsgáljuk, hogy mik a hálózatra csatlakoztatással szemben támasztott követelmények. A tárgyalt esetben egy új családi ház hálózatra csatlakoztatását szabadvezetékkel tervezik megvalósítani, ennek a folyamatnak a lépéseit vizsgáljuk meg.

2020. augusztus 3-án megjelent meg a VL 179. száma 

ízelítő a tartalomból:

  • Kruppa Attila: Mire jó a túlfeszültség-védelmi eszköz?
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában – a kezelőegységek
  • Porempovics József: Bővítések kapcsolóórákhoz
  • Prémium/high end dómkamerák áttekintő táblázata
  • Benyák László: Családi ház hálózatra csatlakoztatása szabadvezetékkel
  • Parádi Ervin: Robbanásbiztonság-technika – anomáliák II.
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-4-41 – Táplálás önműködő lekapcsolása védelmi mód

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL

ElőfizetésMSZ HD 60364Túlfeszültség-védelemVillámvédelemVillanyszerelők Lapja