Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Felújítják Európa legrégebbi szélerőműveit

| |  1120 |

Felújítják Európa legrégebbi szélerőműveit

Nem egyszerűen leszerelik és újat telepítenek, hanem felújítják és az eredeti teljesítményt megötszörözve, továbbra is munkába küldik Dániában a régi szélerőműveket. Legalábbis a kontinens egyik legrégebbi szélfarmjával most éppen ez történik.

A működését még 1999-ben megkezdő dán Torp Vindmoellepark (TVp), mely a mai napig helyi gazdák tulajdonában van, és üzleti alapon, támogatás nélkül működik, a Siemens Gamesával szerződött. Három új szélturbinát szállítanak le és állítanak üzembe Struer közelében.

„Kicseréljük a három régi Bonus szélturbinánkat, amelyek mindegyike 1 megawattos (MW), és 1999 óta gyakorlatilag megállás nélkül dolgoztak. A nagy és heves szél ellenére is mindig jól működtek, és azt várjuk, hogy az új szélturbinák is jó termelést biztosítsanak” – mondta Carl Lyngs a TVp szakembere. Az ide kerülő új turbinákat a Siemens Gamesa kifejezetten az olyan szeles partvidékekre fejlesztette, mint a stueri, és így,  remélik: a három régi turbina lecserélésével nem csak a teljesítménynövekedést (a termelőkapacitásuk ugyanis 3 MW-ról 15 MW-ra lép fel), hanem a megújulóenergia-termelő modellük piacérettségét is bizonyítani tudják majd.

A Siemens annyira biztos a projekt sikerében, hogy az építésen és beüzemelésen túl – ahogyan a nagyobb, akár több száz megawattos kapacitású szélfarmok esetében bevált ­­- hosszú távú szolgáltatási szerződés keretében 25 éves karbantartást is bevállalt – írta a Napi.hu.

Megújuló energetikaSzélenergia

Kapcsolódó