Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Moduláris intelligens világítási rendszer ML40-alapokon

2019. szeptember 17. | támogatott cikk |  1437 |

Moduláris intelligens világítási rendszer ML40-alapokon

Egy modern világítástechnikai rendszer legfontosabb elemei a LED-diódák, a hűtést is biztosító lámpatestház, és a táplálást biztosító elektronika, ami áramgenerátoros működésű. Az izzószálas hőskorból itt ragadt beidegződés, hogy ezt mind egy dobozban kell tartani, ma már túlhaladott, a „bemegy a kettőharminc, kijön a fény” elv, különösen közepes és nagy rendszerekben okoz fölösleges redundanciákat.

Az ML40 LED-modulok egy masszív hűtőbordára (50 W feletti hőleadási képesség) szerelt, a LED-diódákat magánhordó áramköri lapból és az eléjük vízzáróan rögzített PMMA lencsepanelből állnak. A lencsepanel vetítési fényszöge lehet 30, 60, 90, de akár 145°-os is, mely igény szerint cserélhető.

Alacsony telepítési magassághoz a 90x145°, magas telepítéshez pedig a 30x30° vetítésű lencsét telepítik leggyakrabban. Ilyen modulokból szerelőkeretenként rögzíthető egy, kettő vagy három darab is.

Minden lámpatest legmelegebb pontja a hűtőborda feletti rész, gyakran fel is tesszük a kérdést, hogy miért kell Tantalosz kínjainak kitenni azt a LED-meghajtót, amit a legtöbb gyártó pont ide, a legforróbb pontra szerel. Mi ne tegyük ezt! A Videosec kínálatában elérhető IP68 védettségű csatlakozókkal ez természetesen megoldható, a meghajtót/meghajtókat külön szerelődobozba tehetjük, a hálózati táplálást és az összes vezérlőjelet csak idáig kábelezzük, a LED-modulokhoz pedig csak a DC táplálás két vezetéke szükséges.

A LED-diódák nyitófeszültség körüli meredek áramkarakterisztikája miatt áramerősségre szabályozott meghajtást alkalmazunk. Egy LED-modul ajánlott maximális árama 1050 mA, egy meghajtó maximális árama ennek többszöröse lehet, tehát egy meghajtó egyszerre akár többtíz LED-modult is meghajthat. A könnyen központosítható fényerőszabályzás, a nagyságrendekkel csökkenthető bekapcsoláskori áramlöket valamint a sokkal egyszerűbb és olcsóbb kábelezés csak néhány a biztosított előnyök közül.

Fontos szólnunk a villódzásról és annak közérzetrontó és egészségkárosító hatásairól! Aki érezte már azt egy LED-del bevilágított helyiségbe belépve, hogy valami furcsa vibrálás irritálja, különösen a perifériális látómezejében, netalán még szédült is tőle, vagy csak sokkal gyorsabban fáradt el abban a fényben, az megtapasztalhatta a még ma is tömegesen piacon lévő villódzó LED-meghajtók egészségkárosító hatását. Ilyen fényben hosszantartó kitettség mellett levertség, depresszió, de akár még epilepsziás roham is előjöhet. A Videosec kínálatában elérhető összes LED-meghajtó villódzásmentes (FlickerFree) kimenetű.

Moduláris LED-fényforrások kertészeti felhasználásra

Akik üvegházi kertészettel foglalkoznak, virágokat, gyümölcsöket termesztenek, már tudják, hogy a növények fotoszintézisének intenzitását növeli a gyökér- és szárfejlődési, valamint termésnövesztési időszakban a vörös fény (660 nm hullámhossz) és kék fény (450 nm hullámhossz) arányának megnövelése, valamint virágzási időszakban a vörös (660 nm) megvilágítás. Agronómusa tanácsait követve ML40-BLUE-90 és ML40-RED-90 modulokkal és a fényerejük napi szintű szabályzásával jelentős hozamnövekedés érhető el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

LED