Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Két hétig nem használt szenet a szigetország

1882 óta először

| |  1015 |

Két hétig nem használt szenet a szigetország

Kéthetes szénmentes csúcsot ért el a közelmúltban az Egyesült Királyság az áramtermelésben, vagyis ennyi ideig nem kellett a rendszerbe kapcsolniuk egyetlen wattnyi szénerőművi kapacitást sem. A cél, hogy ez mindig így legyen, az áttörés a megújulóknak köszönhető.

Lassan tényleg úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság gond nélkül bezárhatja a széntüzelésű erőműveit, mert egyéb forrásokból is képes biztosítani az áramfogyasztását. A leválás küszöbön álló sikere a sajtó figyelmét is felkeltette, június harmadikán például arról tájékoztatott az Independent, hogy rekordideig, két hétig volt képes kiszolgálni a fogyasztói igényeket a villamosenergia-rendszer szénerőművi kapacitások felhasználása nélkül. A korábbi csúcs mindössze nyolc nap volt.

Kíváncsiak voltunk, hogy az Independent-cikk megjelenése óta mi a helyzet. Nos, e sorok írásakor is pontosan nullán állt a mutató (lásd a 2. képet), úgyhogy nagyon reálisnak tűnik a brit kormány szándéka, hogy 2025-re teljesen leállítsák a szénalapú termelést. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a szakemberek korábban 2021-re prognosztizálták az első öt szénmentes napot, alighanem már a kitűzött határidő előtt megvalósul a célkitűzés.

1. ábra: Az ipari forradalom óta először telt el úgy két hét az Egyesült Királyságban, hogy az országban nem használtak fel szénenergiát.

Bár az Egyesült Királyság képes villamosenergia-importra – Franciaország és Hollandia felől is megfelelő távvezetéki kapacitások biztosítják ezt a lehetőséget – a széntől való elszakadást elsősorban nem a behozatalra, hanem a megújuló energiahordozók kiaknázására fordított fejlesztések teremtették meg. Az elmúlt időszak befektetései nyomán ma az Egyesült Királyság rendelkezik a világ legnagyobb tengeri szélerőműparkjával, megújuló forrásokból származó energiatermelése pedig már fedezi az igények több mint negyedét. A széndioxid-kibocsátás mérséklése szempontjából ugyancsak kulcsszerepet játszó atomerőművek nagyjából tíz százalékban veszik ki részüket a termelésből.

Noha a szénerőművek súlya mostanra szinte mérhetetlenné vált az energiamixen belül, az Egyesült Királyság még mindig meglehetősen messze van attól, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ennek oka, hogy a villamos energia csaknem felét még mindig gáztüzelésű blokkokkal állítják elő, ennek az aránynak a radikális csökkentése pedig még a megújulók látványos előretörése mellett sem látszik rövidtávon elérhetőnek, ráadásul rendszerszabályozási okokból is szükség van rájuk, hiszen a zöldáramtermelés hektikusságát valamivel ki kell simítani. Chris Skidmore energetikai ennek ellenére bizakodó, mint mondta, 2018 Nagy-Britannia áramtermelésének „legzöldebb” éve volt, és idén ezt a teljesítményt jó eséllyel meghaladják majd.

2. ábra: Ezt mutatják a műszerek 2019. június 14-én 8:35-kor.

Ezt mutatják a műszerek

UK Demand: az Egyesült Királyság teljes villamosenergia-igénye.
Renewable: megújuló forrásokból (szél, nap, víz, biomassza) termelt energia.
Coal: szénerőművekben termelt energia. Jelenleg 16 szénerőmű működik az Egyesült Királyságban. A kormányzat terve, hogy 2025-re ezeket teljesen leállítja.  
Nuclear: atomerőművekben termelt energia. Az országban jelenleg tíz ilyen egység működik.
Solar: napenergia felhasználásával termelt energia (becsült érték).
Wind: szélerőművek termelése. Több mint 6500 turbina van jelenleg termelésbe állítva, ezek többsége offshore, azaz tengeri telepítésű.
CCGT: kombinált ciklusú gázturbinák által termelt villamos energia. Kombinált, vagyis hőt és villamos energiát is előállító erőműből 33 működik az Egyesült Királyságban.
Biomass: biomassza-erőművek termelése.
Hydro: vízerőművek termelése. Napjainkban több mint 200 vízerőmű termel az országban, többségük a skót és a walesi hegyvidéken található.
Oil: olajtüzelésű erőművek termelése. A közelmúltban gyakorlatilag az összes ilyen egységet leállították, mindössze egyet tartanak rendszerben.  
Pumped: szivattyús-tározós vízerőművek termelése.  Jelenleg négy ilyen egység üzemel a királyságban.
OCGT: nyílt ciklusú gázturbinák termelése.
Other: egyéb források.
IC France: franciaországi interkonnektor. Ez a távvezeték Folkestone és Sangatte között teremt összeköttetést a tenger alatt. A 73 kilométeres távvezeték két független, egyaránt 1000 MW kapacitású vezetékpárból tevődik össze, melyek mindegyike ± 270 kV egyenáramú feszültséggel működik.
IC Ned: hollandiai interkonnektor. Kentet és Rotterdamot összekötő, 260 kilométeres, 200 kV-os összeköttetés 1000 MW-os kapacitással. A rendszerösszekötő két átalakító állomással rendelkezik, amelyek megteremtik a kapcsolatot a brit és a holland nagyfeszültségű villamosenergia-átviteli rendszerek között.
IC Irl: írországi interkonnektor.
IC Ew: észak–nyugat interkonnektor.

Energetika