Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A német energiaforradalom rút valósága

| |  1234 |

A német energiaforradalom rút valósága

Németország a 2011-ben történt fukushimai atomerőmű-baleset után politikai döntést hozott a német atomerőművek fokozatos leállításáról és a megújulóenergia-források, különösen a nap- és szélerőművek radikális mértékű fejlesztéséről. Az ország ennek ellenére mindmáig a szénre támaszkodik.

Mindennél többet mond erről, hogy az Európai Unió 10 legszennyezőbb szénerőművéből 6 Németországban üzemel. A témában íródott – és a Villanyszerelők Lapja májusi számában olvasható – cikkünkben bemutatjuk a német energiaforradalom jó, rossz és csúf oldalait.

A németországi erőművi kapacitások és a villamosenergia-termelés 2018. évi megoszlása.

VL 2019/5.

Május 13-án megjelent a Villanyszerelők Lapja 167. száma, cikkünkben magunkat ajánljuk, azaz néhány cikket kiemelünk a legfrissebb lapszámból.

Egyre több és több alternatív meghajtású autó kerül forgalomba, a trendek meredek felfutásokat mutatnak, közeledik a nagy autóipari fordulat. Ez természetesen megnöveli a háttér-infrastruktúra megteremtésének, fejlesztésének igényét is. Cikkünkben azt járjuk körül, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki biztonsággal beszereltethessen és üzemeltethessen otthoni, saját elektromosautó-töltőállomást.

Áttekint táblázatunkban a kombinált áram-védőkapcsolókat hasonlítjuk össze, amely egy olyan készülék, ami magában foglalja a kismegszakító és az áram-védőkapcsoló funkcióit. Ez a fajta készülék egyaránt ellátja a rövidzárlat- és túláramvédelmet, valamint a földzárlati hibaáram-védelmet. Köznyelven még ismerhetjük kombinált áramvédős kismegszakítóként, de a hivatalos, szabvány szerinti neve: áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel – ismerkedjünk meg vele.

Május 13-án jelent meg a VL 2019/5. lapszáma, ízelítő a tartalomból:

  • Hárfás Zsolt: Energiewende – A rút valóság
  • Porempovics József: Világításszabályozás – Dimmerek a gyakorlatban
  • Kozma László: Elektromosautó-töltő otthoni környezetben
  • 1 fázisú, 16 A, C, 30 mA, A típusú kombinált áram-védőkapcsolók áttekintő táblázat
  • Fehér Tamás: Kombinált áram-védőkapcsolók
  • Parádi Ervin: Robbanásveszélyes zónák és robbanásbiztos berendezések jelölése
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-6, amit használnunk kell!
  • Gesztes Dávid, Szijártó Gábor: Gázmotoros erőművek VI.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Független épületvillamossági szaklapként a hiteles szakmai újságírást tűztük zászlónkra. Előfizetésével kifejezheti elkötelezettségét az épületvillamosság és a minőségi újságkészítés iránt, egyúttal a mi munkánkat is támogatja. Az előfizetésre több konstrukciót kínálunk, hűséges olvasóinkat pedig kedvezményrendszerrel támogatjuk.

Érdekel az előfizetés

Villanyszerelők LapjaVL