Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A menekülési útvonalak jobb láthatóságát szolgáló aktív kijáratjelző lámpatestek

| |  1413 |

A menekülési útvonalak jobb láthatóságát szolgáló aktív kijáratjelző lámpatestek

A közelmúltban egy olyan új biztonsági világítási technológiát mutattak be, amely könnyebbé teszi a menekülési útvonalak felismerését vészhelyzeti evakuálás során.

Egy új funkció lehetővé teszi, hogy a kijáratjelző villogva vagy pulzálva világítson és ezáltal könnyebben észlelhető legyen, ami nagyban gyorsíthatja az evakuálás folyamatát.

A hagyományos kijáratjelzők esetén az épületben tartózkodóknak gyakran nehezére esik megtalálni a menekülési útvonalakat, ezért nem mindig tudják késedelem nélkül elhagyni az épületet. Erre a problémára nyújt megoldást az új technológia, melyet arra terveztek, hogy biztonságosabbá és gyorsabbá tegye az evakuálást.

Egy, a brit University of Greenwich tűzbiztonsági tervező csoportja által 2014-ben elvégzett kísérlet kimutatta, hogy csupán az emberek 38 százaléka ismeri fel a hagyományos kijáratjelzőket, amikor egy ismeretlen környezetben kell megtalálni a legközelebbi menekülési útvonalat.

Az új lámpatestek folyamatos, villogó vagy pulzáló világítása a felügyeleti rendszer segítségével szabályozható. A funkciót szükség esetén manuálisan lehet aktiválni, de úgy is konfigurálható, hogy automatikusan aktiválódjon egy adott, előre beállított kiváltó esemény esetén, például ha bekapcsol a tűzriasztó rendszer, vagy valaki megnyomja a pánikgombot. A kijáratjelző lámpatestek ebben az üzemmódban is teljes mértékben megfelelnek a vészvilágítási szabványoknak, mivel fényerejük a villogás ellenére egy pillanatra sem csökken a szabványok által előírt minimális érték alá.

 

LED