Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Erősáramú berendezések felülvizsgálói, szevasztok!

2019. február 11. | VL online |  3615 |

Erősáramú berendezések felülvizsgálói, szevasztok!

Az atomenergetika tavaly újabb, jelentős mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy a Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján lévő Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés telephelyének első, VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkja már a terveknek megfelelően termeli a villamos energiát.

Ezek az egységek magyar szempontból is kiemelkedően fontosak, hiszen ezek a paksi telephelyen megépítendő két új blokk referenciái. A leningrádi atomprojekttel is megismerkedhetnek olvasóink a január-februári lapszámunkban, amely február 11-én jelent meg.

Az idei első lapszámunkban új cikksorozatot indítunk a munkavédelem, tűzvédelem és számos egyéb szakma metszéspontjában álló robbanásbiztonság-technika témakörében mindazok számára, akik szeretnének eligazodni ezen a roppant összetett területen. A téma nehéz, de megpróbáljuk érthető kalauzolással végigvezetni olvasónkat rajta. 

Folytatódik a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet által előírt, minden érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgáló számára ötévente kötelező továbbképzésre való felkészülést segítő cikksorozat, ezúttal az erősáramú berendezések felülvizsgálóinak I. tételét tárgyalva.

Szó lesz továbbá a családi házak használati-melegvízzel való ellátásának javításáról, ahol cirkulációvezérléssel oldjuk meg, hogy a meleg víz mindig rendelkezésre álljon a vételezési helyeken.

Végezetül egy könnyedebb téma! Megtartottuk az előfizetőinknek meghirdetett karácsonyi nyereményjátékunk sorsolását, amelyben a támogató partnereink által feltett kérdésekre kellett feleletválasztós módon válaszolni. A helyes választ beküldők között 670 000 forint értékben sorsoltunk ki ajándékokat – a 15 nyertes neve is megtalálható a VL 18. évfolyamának első számában.  

A tartalomból:

  • Hárfás Zsolt: Hálózatra termel a paksi új blokkok referenciája
  • Parádi Ervin: Robbanásbiztonság-technika I.: Jogszabályok és kompetenciák
  • Balog Zoltán: A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése
  • Porempovics József: HMV-cirkuláció vezérlése
  • Akkumulátoros fúró-csavarozók áttekintő táblázat
  • Deme László: Hidak díszvilágítása I.
  • Rátai Attila: Erősáramú berendezések felülvizsgálója 1. tétel
  • Gesztes Dávid, Szijártó Gábor: Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Ha Önt is érdeklik a villanyszerelőipart és az épületvillamossági szakterületet érintő témák, ha naprakész kíván lenni a szakmagyakorláshoz elengedhetetlen ismeretek területén, ha szívesen olvasna villamosiparral kapcsolatos szakmai cikkeket, akkor fizessen elő a Villanyszerelők Lapjára. Az előfizetésre számos konstrukciót kínálunk, elkötelezett olvasóinkat pedig kedvezményrendszerrel és egyedi tartalmakkal támogatjuk.

Érdekel az előfizetés

 Borítóképen a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja. Az első friss üzemanyag berakása. Fotó: Roszatom

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AtomerőműElőfizetésKépzésRobbanásbiztonság-technika Villanyszerelők Lapja