Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villamosenergia-piac összekapcsolási projekt

2019. február 1. | VL online |  1577 |

Villamosenergia-piac összekapcsolási projekt

Szabályozó hatósági döntés született arról, hogy a magyar-cseh-szlovák-román piac-összekapcsolási projekt (4M MC) egyesül a nyugat-európai regionális piac-összekapcsolási projekttel (MRC), a német, az osztrák és a lengyel határokon keresztül.

A projekt fontos mérföldköve lehet az uniós belső energiapiac kialakításának és hatékonyabb határkeresztező kapacitásfelosztást tesz lehetővé.

DE-AT-PL-4M MC Projekt

2018. december 21-én a román (ANRE), német (BnetzA), osztrák (E-Control), cseh (ERU), szlovák (URSO), lengyel (URE) energiaszabályozó hatóságok, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (a továbbiakban röviden: DE-AT-PL-4M MC szabályozó hatóságok) közös levelükben kérték föl a német, osztrák, lengyel és a 4M MC országok villamos energia átviteli rendszer üzemeltetőit és kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltetőit (a továbbiakban röviden: DE-AT-PL-4 MMC projekt felek) a német, osztrák, lengyel és a 4M MC országok közötti határokon NTC alapú, piac-összekapcsolás bevezetését szolgáló átmeneti projekt megindítására (a továbbiakban röviden: DE-AT-PL-4M MC Projekt) a másnapi kereskedésű szervezett villamos energia piacok regionális integrációjának továbbfejlesztése céljából.

A DE-AT-PL-4M MC Projekt megvalósításával a 4M MC piac-összekapcsolási együttműködés összeolvad az Európai Unió legnagyobb részét lefedő, MRC (Multi Regional Coupling) piacösszekapcsolással, ezáltal fontos mérföldköve lehet az uniós jogszabályok által előírt európai Egységes Másnapi Piac-Összekapcsolás kiterjesztésének.

A DE-AT-PL-4M MC Projekt ütemterv szerinti megvalósítása esetén már a Core kapacitásszámítási régió áramlás alapú piac-összekapcsolási projektjének (röviden: Core FBMC Projekt) éles indulása előtt vezetheti be másnapi időtávon az implicit kapacitásfelosztást és annak előnyeit a HU-AT, AT-CZ, CZ-DE, DE-PL, CZ-PL és a PL-SK határokon.

Ezáltal a DE-AT-PL-4M MC Projekt fokozatos átmenetet biztosít az érintett határokon az NTC alapú explicit kapacitásfelosztástól az áramlás alapú implicit kapacitásfelosztás felé, egyúttal növelheti a piac átláthatóságát az FBMC piaci szereplők által történő tesztelése során. A DE-AT-PL-4M MC szabályozó hatóságok szerint a DE-AT-PL-4M MC Projekt a határkeresztező kapacitások hatékonyabb felosztásából eredő pozitív társadalmi haszon mellett hozzájárulhat a másnapi időtávú regionális piacok megbízhatóbb árképzéséhez, ezáltal növelheti az árkonvergenciát, valamint nagyobb likviditást és több kereskedési lehetőséget biztosíthat a régió piaci szereplőinek is.

A DE-AT-PL-4M MC Projekt megvalósításával párhuzamosan minden érintett projekt fél és energiaszabályozó hatóság megerősíti elkötelezettségét az uniós jogszabályok által előírt célmodellek és módszertanok időben történő végrehajtására.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Átviteli hálózatElosztóhálózat