Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A karácsonyi fényfüzérek fele életveszélyes

| |  1488 |

A karácsonyi fényfüzérek fele életveszélyes

Az otthonok, kertek, valamint a karácsonyfa elmaradhatatlan dísze a világítás, ezért a karácsonyi fényfüzéreket és egyéb világító dekorációs eszközöket minden évben ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság és az ITM laboratóriuma, annak érdekében, hogy a biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékek kikerüljenek a forgalomból.

A magyar fogyasztóvédelemben az ünnepeket megelőző időszakban is a biztonság az első, ezért a fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók biztonságára.

A karácsonyi dekorációs trendek változása miatt a fényfüzérek mellett az egyéb világító díszek, valamint külterület dekorációk is ellenőrzésre kerültek. A nem megfelelő termékek áramütést és lakástüzet is okozhatnak. Ennek kapcsán már idén már 53 különböző fajtájú, közvetlenül hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér ellenőrzésére került sor az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában.

Az 53 ellenőrzött termékből 25 megbukott az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálaton, mert a többségüknél az áramütés és égési sérülés súlyos kockázatát állapították meg, azaz a problémás termékek aránya 47 %. A termékeket a fogyasztóvédelmi hatóság kivonta a forgalomból és levetette az üzletek polcairól, köztük pl. Pepco és Somogyi Elektronic termékeket is. A fényfüzérek vizsgálata folyamatos decemberben is.

A fényfüzérek vizsgálatainak eredményei, benne a problémás termékekkel, ide kattintva érhetők el.

ÁramütésBalesetVilágítástechnika