Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A karácsonyi fényfüzérek fele életveszélyes

2018. december 17. | VL online |  1935 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A karácsonyi fényfüzérek fele életveszélyes

Az otthonok, kertek, valamint a karácsonyfa elmaradhatatlan dísze a világítás, ezért a karácsonyi fényfüzéreket és egyéb világító dekorációs eszközöket minden évben ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság és az ITM laboratóriuma, annak érdekében, hogy a biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékek kikerüljenek a forgalomból.

A magyar fogyasztóvédelemben az ünnepeket megelőző időszakban is a biztonság az első, ezért a fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók biztonságára.

A karácsonyi dekorációs trendek változása miatt a fényfüzérek mellett az egyéb világító díszek, valamint külterület dekorációk is ellenőrzésre kerültek. A nem megfelelő termékek áramütést és lakástüzet is okozhatnak. Ennek kapcsán már idén már 53 különböző fajtájú, közvetlenül hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér ellenőrzésére került sor az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában.

Az 53 ellenőrzött termékből 25 megbukott az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálaton, mert a többségüknél az áramütés és égési sérülés súlyos kockázatát állapították meg, azaz a problémás termékek aránya 47 %. A termékeket a fogyasztóvédelmi hatóság kivonta a forgalomból és levetette az üzletek polcairól, köztük pl. Pepco és Somogyi Elektronic termékeket is. A fényfüzérek vizsgálata folyamatos decemberben is.

A fényfüzérek vizsgálatainak eredményei, benne a problémás termékekkel, ide kattintva érhetők el.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramütésBalesetVilágítástechnika