Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mennyit keres egy villanyszerelő nyugaton?

2018. november 29. | VL online |  12 056 |

Mennyit keres egy villanyszerelő nyugaton?

A szolgáltató szektorokban jelentkező munkaerőhiányt mindannyian érzékeljük: sok szakma esetében nehéz megfelelő szakembert találni. A jó szakmunkások külföldön is kelendőek, ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig még szállást is biztosít.

A top hiányszakmák közé tartozik a villanyszerelés is, nem véletlen, hogy pár napja a pénzcentrum 330 villanyszerelő állást talált az egyik legnagyobb magyar online állásportálon, melyek között több olyan is volt, amiben külföldre kerestek munkaerőt. A magyarországi álláshirdetések alapján bruttó 350 000-390 000 forintos havi fizetést ajánlanak a cégek (ez nettó 220-250 ezer forint körül van), amihez van, ahol 13. havi fizetést vagy cafeteriát adnak, de olyan cég is akad, ami ingyenes szálláslehetőséget biztosít és hazautazási támogatást is ad a leendő munkavállalónak. A hazai bérek többszörösét kínálják viszont Németországban, ahol az ipar több tízezer villanyszerelő állás betöltésére keres szakembereket, ráadásul több hirdető is úgynevezett belépési bónuszt fizet.

Nettó 1700 eurós, vagyis nagyjából 550 ezer forintos fizetést lehet keresni a németországi Deggendorfban, de a hirdetés szövege szerint a dolgozók akár évente 600 eurós karácsonyi, illetve nyári juttatásban is részesülhetnek.

Drezdában szintén magyarokat foglalkoztatnának, az önálló munkavégzés itt is alapelvárás, előnyt jelent a korábbi külföldi munkatapasztalat és a jogosítvány. 8 órát kell dolgozni havi 21 napon, ezért cserébe nettó 2200-2500 eurót fizetnek (közel 715-810 ezres fizetés), plusz ehhez jön még az 500 eurós belépési prémium.

Passauban is nettó 2500 eurót, vagyis közel 810 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek magyar villanyszerelőknek, úgy, hogy szállást is biztosítanak egyágyas szobákban, főzési lehetőséggel.

Nürnbergben 2500-2900 eurót lehet keresni, a szakmai végzettség és a német nyelvtudás itt is alapelvárás. Szállást is biztosítanak, van karácsonyi bónusz, sőt, az újonnan belépő munkavállalók 250 eurós „Wilkommen-bónuszt” is kapnak.

Hollandiában is van munkalehetőség, egy hollandiai munkaközvetítő iroda hirdetésében is minimum 3-5 év szakmai gyakorlattal, középfokú angol vagy német nyelvtudással, jogosítvánnyal rendelkező magyar munkásokat keresnek havi nettó 2000 eurós, vagyis közel 650 ezer forintnak megfelelő összegű fizetésért.  A leendő munkavállalót a cég beiskolázza, biztosítják a holland nyelvleckéket és szakmai továbbképzési lehetőségeket is nyújtanak.

Javuló hazai helyzet

Az elmúlt években az építőipar Magyarországon is „beindult”, a szakemberekre idehaza égető szükség van. Ennek köszönhetően a magyar bérek is meglódultak, így a villanyszerelők akár kétszeres, háromszoros áron vállalkozhatnak.

Önnek mi a tapasztalata, közelítenek hazai kereseti lehetőségek a nyugati – egyébként kompromisszumokkal terhelt – munkavállalás során megkereshető bérekhez?    

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

SzakmapolitikaVillanyszerelésVillanyszerelőVillanyszerelők Lapja