Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jeget olvaszt és áramot termel az új okosút

2018. november 28. | Simon Andrea |  2744 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Jeget olvaszt és áramot termel az új okosút

Németország első napelemes útja egy négytagú család éves áramfogyasztását termeli meg.

Köln közelében olyan napelemes utat adtak át, amely elnyeli a közlekedés zaját, áramot termel és elolvasztja a jeget. A 90 méteres útszakaszt 150 napelem fedi, melyek a teherautók terhelését is elbírják, átengedik a fényt, és nem csúsznak. A 200 négyzetméteres szakasz évi 16 000 kW óra áramot termel, ami egy négytagú család éves fogyasztása. Ami pedig a biztonságot illeti: mivel a modulok feszültsége csak 30 V, sem az emberekre, sem az állatokra nem jelentenek veszélyt. Érdekesség, hogy az út szerkezete még azt is lehetővé teszi, hogy a víz lemossa a szennyeződéseket és megakadályozza az aquaplaningot, amikor nagy esőben kormányozhatatlanná válnak az autók.

Az illetékesek nem árulták el az ilyen utak (feltehetően nagyon magas) építési költségét, annyit azonban elmondtak, hogy a négyzetméterenkénti 250 eurós ártól lehet gazdaságos a módszer.

Ilyen utat amúgy építettek már az észak-franciaországi Tourouvre nevű faluban, Hollandiában, de létezik a technológia Kínában, terveznek napelemes utakat Los Angelesben és a Szilikon-völgyben is.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságMegújuló energetikaNapelemNapenergiaTudományZöld energia