Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jeget olvaszt és áramot termel az új okosút

| |  1948 |

Jeget olvaszt és áramot termel az új okosút

Németország első napelemes útja egy négytagú család éves áramfogyasztását termeli meg.

Köln közelében olyan napelemes utat adtak át, amely elnyeli a közlekedés zaját, áramot termel és elolvasztja a jeget. A 90 méteres útszakaszt 150 napelem fedi, melyek a teherautók terhelését is elbírják, átengedik a fényt, és nem csúsznak. A 200 négyzetméteres szakasz évi 16 000 kW óra áramot termel, ami egy négytagú család éves fogyasztása. Ami pedig a biztonságot illeti: mivel a modulok feszültsége csak 30 V, sem az emberekre, sem az állatokra nem jelentenek veszélyt. Érdekesség, hogy az út szerkezete még azt is lehetővé teszi, hogy a víz lemossa a szennyeződéseket és megakadályozza az aquaplaningot, amikor nagy esőben kormányozhatatlanná válnak az autók.

Az illetékesek nem árulták el az ilyen utak (feltehetően nagyon magas) építési költségét, annyit azonban elmondtak, hogy a négyzetméterenkénti 250 eurós ártól lehet gazdaságos a módszer.

Ilyen utat amúgy építettek már az észak-franciaországi Tourouvre nevű faluban, Hollandiában, de létezik a technológia Kínában, terveznek napelemes utakat Los Angelesben és a Szilikon-völgyben is.

EnergiahatékonyságMegújuló energetikaNapelemNapenergiaTudományZöld energia